Учени търсят извънземни сигнали от сърцето на Млечния път

6274
Учени търсят извънземни сигнали от сърцето на Млечния път
Снимка: ESA / CC BY-SA 3.0 IGO

Галактическият център - тази претъпкана, очарователна област около свръхмасивната черна дупка Стрелец А* - е едно от най-добрите места в Млечния път за изпращане на мащабни, повтарящи се радиосигнали до всеки, който може да слуша, предава “Сайънс Алерт”. Това твърди екип от учени, ръководен от астронома Акшай Суреш от Университета Корнел, който е разработил начин за търсене на тези сигнали.

Проектът Breakthrough Listen Investigation for Periodic Spectral Signals (BLIPSS) има за цел да търси и усилва странно пулсиращо радиоизлъчване от галактическия център, което може да е съобщение от извънземни. "BLIPSS демонстрира авангардния потенциал на софтуера като научен мултипликатор за SETI", обяснява Суреш, цитиран от БГНЕС.

В центъра на Млечния път са открити стотици тънки нишки

Тънки дълги нишки от горещ газ излизат от околностите на свръхмасивната черна дупка Стрелец А* в сърцето на нашата галактика. Досега ас...

Галактическият център е много забързано място, изпълнено с най-различни звезди и гъсти облаци от прах и газ, които закриват голяма част от всичко, което се намира там. Освен това има естествени обекти, които изпращат повтарящи се радиосигнали. 

Същевременно е и много претрупана в сравнение с други области на небето; статистически, предвид големия брой звезди в линията на видимост на галактическия център, тя предлага най-голям потенциал да бъде посоката, в която се намира обитаема екзопланета.

Ако искаме да открием извънземен сигнал, това е едно от най-добрите места за търсене, но не е лишено от предизвикателства. Отделянето на изкуствен сигнал от естествената какофония от светлина, излъчвана от галактическия център, е доста монументална задача.

Периодичните импулсни радиофарове биха били евтин начин за предаване на сигнали през огромни участъци от междузвездното пространство. Тук, на Земята, ние използваме импулсни сигнали за приложения като дистанционно радарно наблюдение и навигация на самолети, но увеличени с достатъчно напреднала технология, те биха могли да се изпращат много по-далеч.

BLIPSS използва т.нар. алгоритъм за бързо сгъване, който представлява високочувствителна техника за търсене на периодични сигнали. В миналото учените са го използвали например за търсене на вид звезди, наречени пулсари, които излъчват периодични светлинни импулси.

Китайски астрономи променят представата за структурата на Млечния път

Китайски астрономи наскоро промениха представата ни за спиралната структура на Млечния път. Те установиха, че той прилича по-скоро на о...

Суреш и колегите му поставят пред алгоритъма за бързо сгъване друга задача. Те използват BLIPSS при радиопрегледи на данни за галактичния център, събрани в рамките на инициативата Breakthrough Listen на Института SETI, при която са направени 7-часови и 11,2-часови наблюдения на галактичния център с помощта съответно на радиотелескопа Murriyang в Паркс в Австралия и на телескопа Green Bank.

BLIPSS беше изпълнена върху данни от 4,5 часа от телескопа Green Bank в диапазона от 4 до 8 гигахерца. Изследователите тестваха софтуера си върху пулсари, за да се уверят, че той е в състояние да открива търсените от тях сигнали, и стесниха честотния диапазон, като го прецизираха до по-малко от една десета от диапазона, заеман от FM радиостанция, с периодичност на импулсите между 11 и 100 секунди.

Не са открити сигнали, които да отговарят на параметрите на търсене, но опитът демонстрира ефективността на техниките им и екипът се чувства уверен, че ще ги използва в бъдеще за различни параметри на търсене. "Досега радио SETI посвещаваше усилията си предимно на търсенето на непрекъснати сигнали", казва астрономът Вишал Гаджар от Института SETI.

"Нашето изследване хвърля светлина върху забележителната енергийна ефективност на поредица от импулси като средство за междузвездна комуникация на огромни разстояния. Забележително е, че това изследване отбелязва първото по рода си цялостно начинание за провеждане на задълбочено търсене на тези сигнали."

Софтуерът BLIPSS е публично достъпен, както и наборите от данни на екипа. Изследователите казват, че всеки, който желае да се опита да извърши собствен анализ, е добре дошъл да го направи.

Астрономи откриха огледална галактика на Млечния път

Чудили ли сте се някога как е изглеждала нашата галактика Млечния път в ранната си история? Астрономите, използващи телескопа „Дж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос