X
 
 

Учените преброиха 40 квинтилиона черни дупки във Вселената

5266
Учените преброиха 40 квинтилиона черни дупки във Вселената
Снимка: NASA/CXC/A.Hobart

Италиански и британски учени, използвайки нов теоретичен подход, са успели да направят убедителни изчисления на количеството обикновена (барионна) материя, съдържаща се в черните дупки със звездна маса. Според новото изследване те са около 40 квинтилиона и представляват около 1% от масата на Вселената. Статия за това е публикувана в The Astrophysical Journal.

Припомняме, че обичайната материя е под 5% в цялата Вселена – останалите 95 процента принадлежат на тайнствената тъмна материя и още по-мистериозната тъмна енергия.

Земята е заобиколена от огромен космически мехур

Учени са реконструирали чрез компютърно моделиране еволюционната история на най-близката космическа среда и са стигнали до заключението...

Въпросът за броя на черните дупки във Вселената и масата, концентрирана в тях, е един от най-актуалните въпроси на съвременната астрофизика и космология. Изследователи от Италия и Великобритания под ръководството на проф. Андреа Лапи и д-р Лумен Боко от Международното училище за напреднали изследвания в Италия, решили да приложат за изчисленията подход ab initio - "от началото", - без да прибягват до допълнителни емпирични предположения.

Авторите се съсредоточили върху преброяването на черни дупки със звездна маса, тоест черни дупки с маси, вариращи от няколко слъневи до няколкостотин слънчеви маси, появяващи се в резултат от еволюцията и изгарянето на масивни звезди.

Черната дупка в центъра на Млечния път се държи непредсказуемо

Черните дупки със звездна маса са коренно различни по произход от свръхмасивните черни дупки, открити в центровете на всички големи галактики. Между тях има и така наречените черни дупки със средна маса и въпросът дали всички свръхмасивни черни дупки са възникнали чрез сливане на черни дупки със звездна маса и дали „средните“ черни дупки могат да се считат за междинен етап от тези процеси, е спорен.

Броят на черните дупки със звездна маса в пределите на наблюдаваната Вселена - сфера с диаметър около 90 милиарда светлинни години - според новите изчисления е около 40 квинтилона, или 40 милиарда милиарда обекти.

Физици откриха, че антиматерията наистина „пада надолу“

Физици от ЦЕРН откриха, че антиматерията наистина "пада надолу". Звучи очевидно, но досега учените не знаеха дали гравитацията действа ...

„Този важен резултат беше получен благодарение на оригинален подход, който съчетава съвременни симулации на еволюцията на единични и двойни звезди SEVN, извършени от изследователя от Международното училище за напреднали изследвания д-р Марио Спера, с отчитане на съответните физически явления и изследване на наблюдаваните свойства на галактиките, особено скоростта на звездообразуване в тях, количеството звездна маса и металичността на междузвездната среда (всичко това е важно за изчисляване на количеството и масата на звездните черни дупки)“, обясняват авторите на изследването.

Използвайки тези важни съставки и прилагайки нови изчислителни подходи, те са получили функция на разпределението на количеството черни дупки със звездна маса през цялата история на Вселената. Под "метали" астрофизиците в работата си обикновено имат предвид всички елементи, по-тежки от водорода и хелия.

Тъмната материя може да се крие в сърцето на древни черни дупки

„Иновативният характер на тази работа се заключава в комбинацията от подробен модел на звездната еволюция с нови оценки за образуването на звезди и обогатяването на отделни галактики с метали - заключава астрофизикът Алекс Сицилия от Международното училище за напреднали изследвания,водещ автор на изследването. - Това е едно от първите и най-надеждни изчисления ab initio на масите от звездни черни дупки в историята на астрофизика."

Впрочем въпреки важността на оценката на количеството черни дупки в наблюдаваната Вселена, това не бил единственият въпрос, повдигнат в новото изследване. В сътрудничество с учени от университета в Падуа, авторите на работата са разгледали и много различни начини за образуване на черни дупки с различни маси - от единични звезди, в двоични системи, близки звездни купове. Според техните открития най-масивните черни дупки със звездна маса възникват главно в резултат на сложни динамични взаимодействия в звездните купове. По-специално било установено, че подобни събития могат да се използват за обяснение на функционалната зависимост на масите на сливащите се черни дупки, известна от данните, получени в хода на експериментите по регистриране на гравитационни вълни от колаборацията LIGO/Virgo.

Слънцето е имало пръстени като Сатурн

Слънцето може да е било заобиколено от гигантски пръстени от прах, подобни на тези на Сатурн, преди да са се образували Земята и другит...

„Ние също така предлагаме убедителна теория за генерирането на свръхмасивни черни дупки, наблюдавани при голямо червено отместване, което може да послужи като отправна точка за изследване на произхода на „тежките зародиши“ на черните дупки. Тази теория ще бъде развита в следващите ни статии“, обещава Лумен Боко, един от съавторите на статията.

 

Още от КОСМОС:

Физици са готови да възродят алтернативна теория на гравитацията

Скот Кели нарече Рогозин "срамно петно върху наследството на Юрий Гагарин"

Кой създаде тъмната материя и тъмната енергия?

Отломки от комета може да паднат с впечатляващ метеорен дъжд в края на май

Телескопът "Хъбъл" показва, че "нещо странно" се случва с Вселената

НАСА разказа как двама астронавти ще живеят на Марс

Странни сигнали от сондата "Вояджър 1" объркаха НАСА

След 45 години учен обясни мистериозния Wow! сигнал

Астрономи откриха причината за загадъчните прашни бури на Марс

Слънцето: кога и как ще загине нашата звезда?

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com