Вихри вилнеят на Венера

9523
Вихри вилнеят на Венера

Европейската космическа агенция (ESA) е публикувала серия снимки на южния полюс на Венера, заснет от космическия апарат Venus Express.

Атмосферата на Венера е много по-плътна и гореща от земната – температурата на нейната повърхност достига 450°C. Тя се състои основно от въглероден диоксид и азот и съдържа също плътни облаци от сярна киселина, което води до силен парников ефект.

Може ли да съществува живот на Венера?

Може ли да съществува живот на Венера? Този въпрос вълнува умовете на изследователите не едно столетие. Отговор на него се е опитал да ...

От февруари 2007 до април 2008 г. сондата Venus Express е правила снимки на полярните вихри с диаметър 2-3 хил. км, възникващи поради особеността на ветровете. Причина за тяхното възникване е прегряването на плътната атмосфера на Венера.

Ниските ширини получават доста повече слънчево лъчение от полюсите на Венера, което кара горещия въздух в тях да се издига нагоре и да се измества към полюсите. Това ускорява движението на студения въздух на полюсите, карайки го да се спуска към повърхността.

Скоростта на ветровете в горните слоеве на атмосферата на Венера достига 400 км/ч, което е 60 пъти по-бързо от скоростта на въртене на планетата. Заедно с въздуха в плътните долни слоеве се спускат и облаците, като се нагряват до големи температури.

Благодарение на това те стават видими в инфрачервения спектър – центърът на вихъра на снимките е яркожълт, а краят му, който е с по-ниска температура, е червен.

Русия и САЩ заедно ще летят на Венера

Русия и САЩ ще се върнат към обсъждането на съвместна мисия по изучаването на Венера една година след прекратяването на началото на пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос