Вселената се разширява още по-бързо

14572
Вселената се разширява още по-бързо

Вселената се разширява с още по-бързи темпове, отколкото са смятали астрономите въз основа на наблюденията на микровълновото лъчение. Това говори за съществуването на още една тъмна субстанция – тъмно лъчение – или за непълнотата на теорията на относителността, пишат учени в статия, приета за публикуване в Astrophysical Journal.

"Това невероятно откритие може да е важна част от загадката на тъмната енергия, както и тъмната материя и тъмното лъчение, на които се падат повече от 95% от общата маса на Вселената", казва Адам Рийс (Adam Riess) от университета "Джон Хопкинс" (САЩ), Нобелов лауреат и един от първооткривателите на тъмната енергия.

С помощта на телескопа "Хъбъл" ученият колегите му са измерили скоростта на разширение на Вселената "от другия край", както се изразяват те. Учените използвали не далечни свръхнови и данните от сондите WMAP и Planck, изучаващи микровълновото "ехо" от Големия взрив, а сравнително близки до нас променливи звезди в съседни галактики.

Виждали ли сте колко велика е Вселената? (ВИДЕО)

Можете ли да си представите колко велик е Космосът? Труден въпрос – дори знанията не ни дават представа за това, което не може да...

Тези звезди – така наречените цефеиди – са интересни на учените заради техните пулсации, които може да се използват за много точно изчисляване на разстоянието до далечни обекти в Космоса.

Наблюдавайки цефеиди в 18 съседни галактики, където неотдавна са се взривили свръхнови от първи тип, екипът на Рийс е успял да изчисли разстоянието до тях и да уточни стойността на константата на Хъбъл – сегашната скорост на разширението на Вселената, намалявайки грешката при измерванията от 3 до 2,4%.

Това уточнение е дало изключително неочакван резултат – оказва се, че две галактики, разделени от 3 милиона светлинни години, се разлитат със скорост около 73 километра в секунда. Тази цифра е значително по-висока, отколкото показват данните, получени от WMAP и Planck, и е невъзможно тя да се обясни с наличните ни представи за природата на тъмната енергия и механизма на рождението на Вселената.

Според Рийс неочаквано високата скорост на разширение на Вселената говори, че в процеса на нейното ускорение е участвала не само тъмната енергия, но и още една невидима субстанция, която той нарича тъмно лъчение (dark radiation).

Как се разширява Вселената

Учените за първи път са успели да моделират разширението на Вселената, като са използвали в изчисленията изменението на пространство-вр...

Според учените това лъчение е съществувало в първите дни в живота на Вселената, когато в нея е доминирала не материята, а енергията, и е приличало по свойства на така наречените стерилни неутрино.

Благодарение на това лъчение Вселената в първите дни от живота си се е разширявала доста по-бързо, отколкото би следвало в резултат на действието само на едната тъмна енергия, което е скривало нейната реална скорост на разширение от нас, пише Мегавселена.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос