Защо Слънчевата система прилича на кроасан?

3621
Защо Слънчевата система прилича на кроасан?
Снимка: Courtesy of Merav Opher, et. al

Астрофизици от САЩ, Русия и Гърция, водени от Мерав Офер от Бостънския университет, успяха да обяснят защо хелиосферата, която заобикаля Слънчевата система, прилича по форма на кроасан. Статията на учените е публикувана в Astrophysical Journal.

Няколко американски автоматични междупланетни станции, изпратени преди много години за изследване на планетите гиганти и Плутон, са успели да посетят границите на Слънчевата система. Те включват двете сонди „Вояджър“, двете „Пионер“ и „Нови хоризонти“. Досега само „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“ са преминали границата на хелиосферата и в момента се движат през междузвездното пространство.

Това ли е неуловимата Планета Х?

Обект, който може да представлява загадъчната Планета Х, е открил в покрайнините на Слънчевата система британският астроном Майкъл Рова...

Въз основа на данните, получени от тези сонди, както и на теоретични изследвания и модела SHIELD (Solar-wind with Hydrogen Ion Exchange and Large-scale Dynamics), е станало възможно конструирането на хипотетична форма на хелиосферата - област на околослънчевото пространство, в което слънчевият вятър се сблъсква и взаимодейства с междузвездната среда. плазмата и външни магнитни полета.

За разлика от моделите на хелиосферата, разработени от други астрофизици, които обикновено очертават граница, подобна на комета с дълга опашка, моделът SHIELD предполага, че хелиосферата по-скоро прилича на кроасан или отхапана поничка, като границата ѝ е доста нестабилна.

В новото изследване екипът на Офер приписва тази форма на действието на две струи – джетове, излизащи от слънчевите полюси, подобно на начина, по който действат релативистките струи на черни дупки или други свръхплътни обекти. Тези джетове са нестабилни и образуват стълбове с неправилна форма, които след това се изхвърлят и изкривяват от насрещния поток междузвездно вещество.

Ключова роля във формирането на очертанията на хелиосферата при това може да имат неутралните атоми водород от междузвездното пространство, които обтичат Слънчевата система. За причина на турбулентността авторите на изследването смятат нестабилност от типа на Рейли-Тейлър, причинена от взаимодействието на неутрални водородни атоми с йонизираната материя.

Земята пораснала от междузвездно "семе"

Американски учени от Института за изследване на Космоса смятат, че междузвездни обекти от рода на Оумуамуа или кометата Борисов могат д...

В крайна сметка всички тези потоци образуват защитния балон, който заобикаля планетите и по-специално защитава живота на Земята от повечето високоенергийни космически лъчи, излъчвани от свръхнови и други екстремни обекти.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

SpaceX падна край бреговете на Тампа, Флорида

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос