1 млн. лева гаранция за Богомил Манчев

42110
1 млн. лева гаранция за Богомил Манчев

Собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Maнчев е вече обвиняем. Гаранцията му е 1 милион лева, съобщи БГНЕС.

Манчев бе привикан тази сутрин в следствения отдел на Софийската градска прокуратура.

Собственикът на "Риск инженеринг" и председател на "Булатом" Богомил Манчев трябваше да даде обяснения на 25 септември по разследването за длъжностно присвояване в особено големи размери и за умишлена безстопанственост. Но разпитът бе отложен, за да бъдат анализирани събраните документи в хода на операцията, обясни тогава говорителят на СГП Зорница Таскова.

Манчев е разследван във връзка с консултантските договори за спряния проект АЕЦ "Белене", за който министрите Делян Добрев от кабинета на Бойко Борисов и Асен Василев от назначения от Росен Плевнелиев служебен кабинет с премиер Марин Райков са продължавали да плащат. Сумите са по 950 000 евро за консултации. За целия период са платени над 13 млн. лева.

На 20 септември служители на ДАНС обискираха офисите на Манчев и иззеха документи за компанията "Уорли парсънс", която е консултант по проекта. Обиски бяха извършени в 17 обекта на територията на столицата, Перник, Козлодуй и Белене. Разследването по случая е започнало на 9 август от Софийската градска прокуратура и се отнася за около 18 млн. евро.

Часове след акцията от ДАНС е постъпила оперативна информация, че част от документите се унищожават или се укриват. Самият Манчев е призован чрез съпругата си, обяснили разследващите. Бизнесменът съобщи, че няма договор с НЕК, а "Риск инженеринг" е само подизпълнител на "Уорли Парсънс".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com