Аферата "КТБ": Искал ли е Цветан Василев да съди Пеевски за невърнати пари? (ВИДЕО)

11604
Аферата "КТБ": Искал ли е Цветан Василев да съди Пеевски за невърнати пари? (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Премълчаното с етикет "Делян Пеевски" относно КТБ - това е основният акцент във втория материал от поредицата на неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) за премълчаното от аферата "КТБ". Едно от лицата на АКФ е журналистът Николай Стайков, който беше част от екипа на в. "Капитал" преди време. А основният момент е дали Цветан Василев не се е готвил да съди Делян Пеевски заради невърнати кредити към КТБ за над половин милиард лева (575 000 000) и дали затварянето на банката не е било един вид "превантивно"?

Групата на семейството, групата на фамилията или групата Д.П. - това е списък с фирми, който се следи от директорите на КТБ всеки ден в периода май - юни 2014 година. Припомняме, че КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни, 2014 година. Сред имената в клипа са "Булгартабак", "Водстрой", която преди 3 години светкавично беше купена от "Хидрострой", "Газпроект Юг". Последните две фирми бяха част от борбата за строежа на "Южен поток" в България. А показани имейли от директори на КТБ сочат, че са се водели активни разговори с въпросните фирми да си плащат кредити, взети от КТБ и се е следяло дали няма да има промяна в собствеността им.

Цитиран е и специален имейл от Борислав Борисов, директор на управление "Правно" на КТБ до Георги Зяпков, директор на управление "Кредитиране" на КТБ - Зяпков сега е подсъдим по делото "КТБ". Електронното съобщение е "справка за подсъдност на групата ДП" и съответно възниква въпросът дали КТБ не се е готвила да се обърне към съда заради просрочени кредити на стойност от поне 575 млн. лева от тази група?

Историята обаче започва с официални показания на обвинения в шпионаж в полза на Русия бивш издател на в-к "Дума" и бивш депутат от БСП Николай Малинов. Малинов говори за Цветан Василев и как на среща при Сергей Станишев за финансирането на "Дума" станало на въпрос, че Василев и определения само преди седмица за почетен консул на България за Узбекистан Петър Манджуков имали отношения във връзка с ИПК "Родина" и в-к "Дума" - Василев да плати на Манджуков, за да се откаже от всякакви претенции към червения официоз. Но Малинов признава и, че се е виждал с Василев в централния офис на КТБ на площад "Гарибалди" в София и че го е молил да му съдейства, за да убеди Делян Пеевски да даде забавени към в-к "Дума" пари. АКФ не пропуска да каже и, че обвиненията за шпионаж спрямо Малинов идват именно от разследването на аферата "КТБ".

Адвокат на Цветан Василев обеща трудни въпроси на основния свидетел по делото КТБ

С приобщаване на нови доказателства, включително хиляди разноцветни лепящи листчета с ръкописен текст и цифри, в днешното заседание по ...

Това е единственият документ от над 400 разпита в следствието, в който някой е споменал поименно Делян Пеевски, твърди още неправителствената организация. Като какъв Пеевски е трябвало да плаща на издателя на "Дума", пита АКФ, като прилага друг фрагмент от показанията на Малинов – че е имал тристранна среща с Цветан Василев и Делян Пеевски, на която се разбрали да си сътрудничат и да не си създават проблеми.

Припомняме, че при внасянето на делото "КТБ" в съда, наблюдаващият прокурор и избран от ВСС за нов главен прокурор Иван Гешев заяви, че не са установени "неща", свързани с Пеевски и източването на КТБ. Тогава Гешев каза, че имало още 24 производства по аферата "КТБ" и ако някой от тези случаи има връзка с Пеевски, ще се изясни.

Отделно АКФ пуска имейл и от адвокат Александър Ангелов за собствеността на "Булгартабак". Ангелов отдавна е свързван с Пеевски – вижте в този материал интересни подробности. Какво е положението с "Булгартабак" – вижте във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com