X
 
 

Аферата КТБ: Защо прокуратурата не обърна внимание на връзката с "Южен поток"?

6133 1
Аферата КТБ: Защо прокуратурата не обърна внимание на връзката с "Южен поток"?
Снимка: БГНЕС
Как КТБ е успявала да съществува без протекция от най-високо ниво? Този въпрос поставя неправителствената организация Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ), която обяви старта на поредица от материали за банката на Цветан Василев и пусна първата част от голямото си разследване. Едно от лицата на АКФ е журналистът Николай Стайков, който беше част от екипа на в. "Капитал" преди време.

Дори кратката статистика за аферата дотук е впечатляваща – 210 000 страници в 1360 тома са събраните материали и доказателства в досъдебното производство. Разпитани са над 400 души, а 18 души, начело с Цветан Василев, са обвинени.

И въпреки тази статистика, АКФ обръща внимание на хора, които са част от сагата, но които не са в големия фокус на правосъдието. Първата личност е Иван Мирински – лицето на популярната в строителния бранш и свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски фирма „Водстрой“ 98, която беше светкавично продадена преди 3 години на друг гигант в сектора - "Хидрострой" АД. Сега АКФ вади документ за 2,5 млн. евро банкова гаранция, свързана с "Газпроект Юг" АД, представляван от Мирински. В акционерното дружество влизат имена като "Главболгарстрой", "Техноекспортстрой", "ПСТ – Холдинг" АД и "Промишлено строителство Холдинг". "Газпроект Юг" дава гаранцията на руската компания "ЗАД Стройтрансгаз", като част от круширалия проект "Южен поток".

Припомнено е интервю на Левон Хампарцумян пред Нова телевизия, че "парите за "Южен поток" не дойдоха". А от АКФ казват следното – прокуратурата така и не се захваща с връзката на КТБ с "Южен поток" и кой/кои хора са се закачили там, както и срещу какво. Наблюдаващ прокурор по делото "КТБ" е сегашният зам.-главен прокурор Иван Гешев, единствен кандидат за поста на главен прокурор. ВСС решава за избора му на 24 октомври. Когато делото стигна до съда, Гешев обясни, че не са намерени доказателства и връзки Делян Пеевски да е свързан с аферата "КТБ".

Излязоха нови документи в ущърб на Цветан Василев по делото "КТБ"

Нови документи, сред които електронно съобщение с ръкописна резолюция; факс с лепнато жълто листче с ръкописен надпис върху него; бял л...

АКФ обаче обръща внимание на един от посетителите на Цветан Василев – г-н Бабаков, който е бил при банкера на 22 ноември, 2013 година. Предположението е, че това е специалният пратеник на руския президент Владимир Путин за "Южен поток" - Александър Бабаков. The New York Times пусна специална статия за него – как е дошъл в България, макар да е с наложени от ЕС санкции и е подготвил почвата за "Южен поток". Американската медия цитира тогавашния служебен зам.-министър на енергетиката Божан Стоянов, който имал среща с Бабаков в центъра на София, а руснакът му казал, че животът му може да стане много по-приятен, ако помогне за "Южен поток". Стоянов твърди, че е подал сигнал на българските служби. Преди две години сегашният главен порурор Сотир Цацаров обяви, че Софийската градска прокуратура (СГП) е почнала проверка, като не е ясно какво става с тази проверка.

Самият Цветан Василев казва пред АКФ, че Бабаков почнал да идва често при него, след като "Южен поток" беше спрян. Василев твърди, че срещите за "Южен поток" са правени в хотел "Берлин" и в офиса на "Водстрой" 98, а процесът е контролиран от Делян Пеевски.

Какво още се разкрива АКФ - вижте във видеото:

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 9-13 декември
ЛЮБОВЕН хороскоп за 9-13 декември

Овен Овните ще имат нужда да бъдат разбрани и да говорят, да споделят, да разсъждават. Хубавата новина, е че половинката ще подходи с разбиране...