Аферата "Златното пате" приключи без присъда

16258
Аферата "Златното пате" приключи без присъда
Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд прекрати делото срещу Петър Драшков, брат на бившия зам.-председател на ДАНС на Иван Драшков. Така разследването срещу него, започнало в началото на 2008 година, приключи окончателно, след като прокуратурата изпусна сроковеъе да внесе делото в съда.

Петър Драшков беше подсъдим за най-скандалната измама със софийски имоти, добила популярност като аферата "Златното пате". Подсъдими в процеса обаче остават Ивалина Трифонова, за която се твърди, че е измамила Драшков, представяйки се за служител на общината и Даниела Малинова, пише в. "Преса".

Случаят с детската градина "Златно пате" беше върнат на прокуратурата заради пропуски

След като днешният ден премина под знака на поисканите пет години затвор за бившия вътрешен министър и втори човек в ГЕРБ Цветан Цветан...

На вчерашното заседание наблюдаващият прокурор Иван Петров се оправда, че папките с материалите по делото не били при него, а били забавени от деловодителите. Въпреки това съдът прекрати процеса срещу Драшков и го направи свидетел по казуса.

Адвокатите на другите двама подсъдими настояваха процесът да бъде върнат отново на прокуратурата заради процесуални нарушения, но съдът отхвърли искането и даде ход на делото. Драшков бе първият свидетел, който трябваше да даде показания по случая, но той се отказа да отговаря на каквито и да е въпроси.

Разплитането на този случай започна през 2002 г., когато тогавашният кмет на София Бойко Борисов разгласи, че общински имот от 14 дка в кв. "Стрелбище" е бил продаден с измама, като са му фалшифицирали подписа. В хода на процеса стана известно, че Петър Драшков е купил терен за 973 хил. лв. чрез фирмата си "СИДА С". По-късно същият терен е бил ипотекиран за 10 млн. лева, а впоследствие продаден на друга фирма "Симеон 2", собственост на Емил Димитров, бивш депутат от ГЕРБ и настоящ активист от БАСТА. Впоследствие на терена общината построява детска градина. Самото разследване претърпя множество обрати - разследващият екип се смени няколко пъти. Бяха изготвени и две графологични експертизи на подписа на Борисов. Междувременно нотариусът, изповядал сделката - Емануил Каракашев, бе осъден заради изготвяне на неверен нотариален акт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com