BIRD твърди: Арестуваха "изнудвача" на Делян Пеевски и Ахмед Доган

13389
BIRD твърди: Арестуваха "изнудвача" на Делян Пеевски и Ахмед Доган
Снимка: БГНЕС

За арест на Дилян Георгиев - мъжът, станал известен с делото за изнудване на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и бившия депутат от партията Делян Пеевски, съобщи сайтът Bird.bg.

Георгиев беше осъден след споразумение с държавното обвинение за това, че през 2018 г. е част от организирана престъпна група с цел да извършва тероризъм и изнудване. Според прокуратурата той и румънецът Дорин Йордаке са поискали 12 млн. евро от Пеевски, за да махнат името му и това на Доган от доклад на френските служби. В доклада се казвало, че компанията "Булгартабак" извършва контрабанда, а с приходите се финансират терористичните организации "Ислямска държава", "Ал Нусра", ПКК и режимът на Башар Асад. В разследването за изнудване на Пеевски и Доган двамата не бяха разпитвани, въпреки че имат качеството на пострадали от предполагаемото престъпление. 

По информация на Bird.bg Дилян Георгиев е съдействал на свидетел да пътува в чужбина и да даде показания пред чужда служба, с които уличава в престъпления бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Петьо Еврото, Делян Пеевски и Димитър Спасов, бивш собственик на "Делта Гард". Сайтът съобщава, че в тази дейност е бил участник и Тони Иванов, в чиито дом е имало обиск от прокурори и следователи. 

В момента Тони Иванов е в чужбина, а Дилян Георгиев е с полицейска мярка за неотклонение 24 часа, добавят от Bird.bg и уточняват, че двамата са разследвани по две отделни досъдебни производства, които поне официално нямат връзка помежду си. 

И арестът на Георгиев, и обискът в дома на Иванов са преминали без да бъдат допуснати до обиските адвокати на засегнатите лица, твърди Bird.bg. Адвокат, представляващ Тони Иванов, е настоявала да присъства на процесуалните действия в къщата, в която той живее под наем на ул. "Стар Беловодски път" в кв. "Бояна", но е получила отказ. Самият Иванов говори пред сайта, чиито лица са Атанас Чобанов и Димитър Стоянов, като казва, че срещу него има "тормоз": "Дълбоките причини за тормоза над мен се коренят в проблемите, които тепърва ще има кликата, сенчестата задкулисна клика, която управлява наказателните акции и съм готов да поема отговорност за всичко, което казвам, но нека да му дойде времето". Иванов уточнява, че е в чужбина и няма намерение да се връща скоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com