Бивш вътрешен министър: България още десетилетия ще спира голям мигрантски поток

6789
Бивш вътрешен министър: България още десетилетия ще спира голям мигрантски поток
Снимка: БГНЕС

Мигрантският натиск ще продължи, а за да се овладее трафикът на хора трябва да се вземат комплексни и дългосрочни мерки. Включително и постоянните рокади в структурите на МВР да престанат, тъй като системата, за да работи добре, има нужда от спокойствие. Това заяви в студиото на Нова телевизия проф. Веселин Вучков, преподавател по наказателно право и за кратко министър на вътрешните работи във второто правителство на Бойко Борисов.

Той коментира поредния трагичен случай при трафик на нелегални мигранти, с който България влезе в новините на световните агенции: вчера край Лукорско в камион бяха открити 18 задушили се души, сред които и дете, а 34 бяха приети в болница за лечение, включително и няколко в тежко състияние.

Двама мигранти от камиона край Локорско остават на интензивно лечение в Пирогов

Спокойно е преминала нощта за пострадалите мигранти, настанени в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Те имат увреждане на мускулатурата поради про...

Очевидно нещата не се случват така, както трябва. Проблемът е системен. Според Вучков натискът на границата не е по-голям, отколкото преди 7-8 години, а това че толкова много мигранти се залавят на западната ни граница, показва, че системата е пробита.

По думите на Вучков, не може толкова много да стигат до западната ни граница без участието на ръководни кадри. "Трудно мога да си обясня как този камион е стигнал до вътрешността на страната без протекция. Това е бизнес, голям бизнес и трябва да се стигне и до корените му."

Професионалното ръководство трябва да вземе комплексни мерки. Ресурсът не е малко, Гранична полиция е добре обезпечена, включително и с европейски средства. Трябва да се изисква обаче повече от Фронтекст, от турските колеги, а и Веселин Вучков е привърженик на по-голямо включване на армията в охраната на границата.

Всеки се вторачва в законодателството, предлага промени в НК, но само по себе си това няма да реши проблема. Трябват съвместни усилия на всички власти - изпълнителна, съдебна и др. "А съдебната система, без да се намесвам в работата й, но тяхното отношение към практиката на издаваните присъди, има значение дори и за превантивната работа.

8 от откритите в камион край София мигранти са в много тежко състояние

Осем от откритите в камион край село Локорско мигранти са в много тежко състояние. Това съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ-...

Идва пролет и лято - мигрантският поток със сигурност ще се засили, така че България трябва да стегне своите редици, подчерта Вучков, според когото темата няма да отслабва като значение и в близките десетилетия, тъй като България чисто географски е обречена да бъде външна граница на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Часове след тежката катастрофа: 18-годишен дрифтира в Пловдив

Като истински дявол: 70-годишен набоде с вила мъж и жена в Плевенско

Здравето на Иванчева се влошава, съдът не се трогва: Позиция на "Зелен Младост" (ВИДЕА и СНИМКИ)

Отложиха делото за бащинството на Велико Минков

Отново тежка катастрофа с жертва

Разпитват 111 свидетели по делото за смъртта на бургаските полицаи през 2022 г.

Пиян турски шофьор опита да подкупи пътни полицаи край София

Пиян американец катастрофира на АМ "Тракия"

Заради производство на синтетична дрога: Мъж пострада тежко при взрив

Блъсна го собствената му кола: Мъж пострада при инцидент в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими