ГДБОП и Facebook заедно ще търсят изчезнали деца у нас

1797
ГДБОП и Facebook заедно ще търсят изчезнали деца у нас
Снимка: БГНЕС

Намирането на изчезнали деца чрез системата „AMBER Alert – изчезнало дете“ става възможно и у нас, благодарение на съвместната работа между Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и Facebook. Българските потребители на социалната мрежа също ще могат да помагат в търсенето на отвлечени или изчезнали малчугани.

Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на ГДБОП, МВР и служители в отдел "Сигурност" на Facebook, предаде репортер на Actualno.com.

България е едва 15-тата страна в света, която ще се присъедини към проекта за сигнализация AMBER във Facebook", заяви Емили Вачър, директор „Сигурност“ в социалната мрежа.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че ако някой има информация за изчезнало дете след като е видял сигнала в социалната мрежа, може да се обади на телефона към ГДБОП - 982 8353, на който отговаря служител 24 часа, 7 дни в седмицата. Спиридонов допълни, че ГДБОП работи отдавна със социалната мрежа, като поводите са най-различни, но приоритетно касаят сигурността и престъпления срещу деца в интернет пространството.

МВР ще издирва изчезнали деца чрез приложение във Facebook

МВР ще издирва изчезнали деца чрез приложение във Facebook. Това ще стане чрез въвеждане на системата „AMBER Alert– изчезна...

По време на пресконференцията стана ясно, че апликацията „AMBER Alert“ е помогнала на 900 изчезнали деца в Америка да бъдат спасени и върнати при семействата им.

Откъде тръгва историята "AMBER Alert"?

Емили Вачър хвърли повече яснота около историята на системата на Facebook. Всичко започва от отвличането на малкото момиченце Амбър от Далас, Тексас. През 1996 г., докато то карало колело пред дома, било отвлечено от мъж с черен пикап пред очите на брат си и техен съсед.

Facebook навлиза с обучителни центрове в Европа

До края на годината Facebook ще открие центрове за безплатно обучение по дигитална компетентност в четири европейски страни и ще инвест...

„Амбър никога не се връща вкъщи и нейният убиец никога не е идентифициран. Тъй като това е било отвличане, което се е случило пред свидетели, на полицията са дадени много сведения, които биха могли да помогнат за нейното спасяване. Но годината е била 1996 г. и не е имало начин бързо да се споделя информация с общността, мобилният телефон е бил все още футуристичен. Facebook също не е съществувал през тази година – неговият създател Марк Зукърбърг е бил все още брилянтно хлапе в средното училище. Но невероятно развитие на иновациите и технологиите са въздействали по огромен начин на методите, чрез които разследваме и откриваме изчезнали лица. Преди 20 г. полицията е разпространявала информация във вестниците и във вечерните телевизионни програми, но това е ставало бавно и некоординирано и хората не са могли да помогнат по най-добрия начин“, каза още Вачър.

Тя обясни, че днес всички от най-големите иновации са направени чрез сътрудничество на организации за защита на децата, частния сектор и правораздавателните органи.

Eмили Вачър

Как работи системата?

„AMBER Alert – изчезнало дете“ представлява система, свързана с приложението на Facebook, която дава възможност на правоохранителните органи да изпратят съобщение, съдържащо актуална снимка и информация за издирваното дете, до всички потребители на социалната мрежа, намиращи се в радиус от 200 км от локацията на изчезване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com