Година по-късно - ситуацията със сигурността във влаковете ни изглежда не е мръднала и на йота

6686
Година по-късно - ситуацията със сигурността във влаковете ни изглежда не е мръднала и на йота
Снимка: БГНЕС

Ако БДЖ не работи със собствена охранителна фирма, нещата няма да се променят. Това заяви категорично жп експертът Варужан Апелян след нов случай на нападение с нож в пътнически влак.

По думите му, що се отнася до сигурността на пътниците в БДЖ нищо не се е променило, откакто преди над една година Actualno.com разговаря с г-н Апелян – отново заради случай на агресия в наш пътнически влак, но срещу кондуктор.

Г-н Апелян каза също че, никое ръководство на на Министерството на транспорта и БДЖ не въвежда допълнителни охранители по сигурността в гарите и влаковете, освен полицията, няма и камери във влаковете. А само преди седмица в негов коментар по БНР изрази съмнения в декларираното взаимодействието между БДЖ и службите за сигурност.

Пред Actualno.com, г-н Апелян изрази съмнение, че жандармерията отделя достатъчно хора за охрана на влакове. По думите му, в страната вървят 500 влака – ако думите на началника на отдел "Сигурност" в БДЖ Тодор Тодоров са верни, то един патрул за един влак се състои от двама души. Тогава би трябвало да има минимум 1000 жандармеристи, които да осигуряват охрана, и това няма да е достатъчно за пълноценна работа, тъй като тези хора имат нужда от почивка, имат отпуски, разболяват се – със сигурност за оптимален график е необходим допълнителен ресурс. Да, но жандармерията охранява протестите на жълтите павета, напомни г-н Апелян.

"Ще разширя темата за защитата още малко. Знаем, че защита се осигурява, когато оценката на риска определи необходимост от такава защита, ежедневно виждаме държавните мъже с охранители, защото експертите в НСО са оценили, че рискът за техният живот е висок. Затова и плащаме 36 млн. лв годишно за националната служба - доколко е приемливо това за обществото е друга тема", каза г-н Апелян преди година пред Actualno.com.

Също преди над година, имаше още по-фрапиращ случай на нападение в пътнически влак и отново с нож. Тогава няколко пътници се намесват и успяват да задържат нападателя, докато дойде полиция и го арестува. Той ранява сериозно 31-годишен мъж, който пътува с жена си и невръстното си дете – при това в отделно купе. Спомен за сериозния инцидент – ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com