X
 
 

Гръмналият котел в Харманли е без регистрация

1400 0
Гръмналият котел в Харманли е без регистрация
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
Взрив на парен котел в предприятие за млечни продукти разтърси Харманли на 21 ноември сутринта. Заводът се намира в индустриалната зона на града. Щетите са само материални. В момента не работи цялото предприятие, защото гръмналата инсталация е захранвала цялото производство. Веднага след инцидента във фирмата влязоха инспектори, които потърсиха причините за взрива.

Глоба от 500 до 2000 лв. грози собственика на предприятието за млечни продукти, защото има няколко големи пропуска в поддържането на съоръжението.

Оказва се, че парният котел не е бил регистриран в орган за лицензиран технически надзор. Няма извършен първоначален технически преглед след поставянето му преди 6 месеца. Собственикът не е сключил и договор с фирма, която да поддържа съоръжението.Това съобщи за BTV nачалникът на отдел Южна-Централна България в ДАМТ Мария Вълкова.

„Собственикът няма сключен договор с фирма, която да извършва ремонт и поддръжка на съоръжението. Котелът е българско производство, по документи той е длъжен да го регистрира, въпреки че той е съвсем нов”, допълни Вълкова.

Самият собственик по документи бил огняр и можел да поддържа и обслужва парния котел. Пред инспекторите казал, че напуснал цеха в 17:30ч. предишния ден, а в съоръжението имало съвсем малко жар. По нормативни документи котелът трябва да е напълно охладен, преди да бъде оставен без надзор, подчерта Вълкова.

Все още обаче не е ясна причината за инцидента, разследва се и човешка грешка.

Парен котел гръмна и срути сграда в Харманли

Парен котел гръмна и срути сграда в Харманли. Инцидентът е станал тази сутрин, съобщи Нова телевизия. Няма пострадали хора. Причините...

 

 

 

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители