Има ли вече случай на изтеглен на чуждо име кредит заради хакването на НАП?

11705
Има ли вече случай на изтеглен на чуждо име кредит заради хакването на НАП?
Снимка: iStock/Guliver

Около времето на въпросния теч на данни от НАП мой познат е установил, че от негово име е изтеглил кредит - неголям. Това се установило, когато човекът отишъл да тегли кредит и тогава разбрал, че вече има такъв на свое име. Това каза специалистът по киберсигурност Любомир Тулев.   

Подадени са жалби до компетентните органи за случая и тепърва предстои да бъде направена проверка как точно е бил изтеглен този кредит.

НАП затяга примката при събирането на данъци

Профил на всички клиентите - граждани и фирми, е направила Националната агенция за приходите (НАП). Специален софтуер ги е разпределил ...

"Изтеглянето на кредит без участието на институцията, която го е отпуснало е невъзможно", категоричен е Тулев и уточни, че не твърди, че случаят, за който разказва, е в резултат от теча от НАП, но времето съвпада.

"Българските фирми, които отпускат небанкови кредити, имат високи стандарти на проверки на своите клиенти, които даже се прилагат в чужбина", заяви Николай Цветанов – председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.

Според него е много трудно да се извърши такава измама. Събира се информация за кандидатите за кредит, а след това се проверява в няколко публични регистри, заяви Цветанов пред bTV и допълни, че има много надеждни източници за проверка. Освен това се проверяват кредитополучателите при получаването на парите, независимо дали на сметка или в брой.

"Задължително се осъществява и връзка лице в лице с новите клиенти", категоричен е Цветанов.

Борисов смята, че някой иска да го свали от власт

Някой умишлено иска да сваля правителството, каза в Пазарджик премиерът Бойко Борисов, в отговор на въпрос за публикуваните данни от пр...

Подобни проверки се извършват и от нотариусите при прехвърляне на коли и недвижими имоти, каза председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев.

Според него няма начин да се използва фалшива лична карта, защото се прави справка в регистъра и се установява реалната самоличност на нейния притежател.

По-рано вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че заради изтичането на данни от НАП в момента текат обсъждания дали да не се предприеме затягане на някои режими, включително по отпускането на бързи кредити.

Според него анализите на специалистите сочат, че хакването на данъчната агенция няма потенциал за създаване на кой знае какви проблеми, тъй като ЕГН-та до преди няколко години бяха общодостъпна информация.

Заради пробива в НАП: Забраняват на лекарите да слушат музика и да ползват флашки

След пробивите в системата на НАП и изтичането на множество лични данни, здравните власти планират да забранят на лекарите да слушат му...

В комбинация с други лични данни обаче, може да се стигне до неприятни ситуации, посочи Дончев, което общо взето значи, че опасността е голяма, защото те все пак могат да бъдат свързани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com