Хвана ли прокуратурата сама себе си в лъжа за вината на Кристиян Бойков за НАП? (СНИМКА)*

25483
Хвана ли прокуратурата сама себе си в лъжа за вината на Кристиян Бойков за НАП? (СНИМКА)*
Снимка: БГНЕС

Има ли сериозно разминаване в публикувано доказателство, сочещо вина на служителя на Tad Group Кристиян Бойков за хакерската атака срещу НАП и фактическото развитие на събитията?

В публикуваните миналата седмица доказателства от Спецпрокуратурата има снимка, която показва Бойков да работи на обичайния си служебен компютър. Описанието какво означава снимката, което Спецпрокуратурата дава, е следното (текстът е дословно публикуван, включително с правописни и граматически грешки):

"Установен е видео материал от камера за видео наблюдение от работното място на Кристиян Бойков в офиса на "ТАД Груп" ЕООД, от който е видно, че на 16.07.2019 г. В 11:13 часа Бойков отваря интернет страницата tor.com, която предлага услуга за анонимно получаване и изпращане на имейли.

Установеното от камерите за видеонаблюдение се потвърждава и от историята на търсенията, извършени от служебния компютър на Кристиян Бойков. В 11:21 на 16.07.2019 г. Кристиян прави търсене в Гугъл за БТВ, след което отваря интернет страницата на БТВ и достъпва менюто за контакти, от където копира имейл адреса на телевизията, а именно news@btv.bg.

Непосредствено след това отваря интернет страницата на медията Капитал, където открива имейл за контакти editors@capital.bg.

В 11:24 Кристиян отваря страницата translate.google.com, където търси превод на ключови фрази, установени и в историята на браузъра като съотвестващи с определени части от пратения текст до медиите БТВ, Нова и Капитал, а именно "Капитал контакти“, "btv", "tor mail services" (имейл услуга с Тор), “russian anonymous mail" (руски анонимен имейл), както и "обективна журналистика“ и "уважаеми журналисти“.

В периода 11:24 и 11:46 е видно, че лицето изготвя или редактира текст. На 16.07.2019г. в 11:50ч. на електронните пощи на БТВ (news@btv.bg), НОВА (novinite@ntv.bg и Капитал (editors@capital.bg) е получено съобщение от "анонимния руски хакер" от e-mail minfin@mail2tor.com – съвпадащ с достъпената от Бойков по-рано страница tor.com”.

Посочената многократно от Спецпрокуратурата дата 16.07.2019 година като дата, на която е подготвен и изпратен имейлът с информацията за източените от НАП данни обаче не съвпада с датата, на която излезе новината за събитието. Новината се появи в публичното пространство на 15.07.2019 година. Специално вестник "Капитал" я публикува на сайта си още в 17:38 часа на 15.07.2019 година.

* (ДОПЪЛНЕНО) Бойков беше арестуван на 16.07.2019, като според ръководителя на "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев това е станало следобед на тази дата - Колев не уточни точен час, но около обяд на 16.07.2019 стана ясно, че представящ се за извършител на хакерската атака човек е пратил нов, втори мейл, в който твърдеше, че теч на данни имало от 11 години, като Нова телевизия, обяви, че казаното във въпросния мейл е в отговор на нейни въпроси. В цитираната информация обаче имаше изречение, че тя е пратена още до bTV и "Капитал".

Евентуалното разминаване повдига следните въпроси, които Actualno.com вече изпрати до прокуратурата:

1. Публикувана ли е истинската снимка, с истинската дата за предполагаемите престъпни действия на Кристиян Бойков?

2. Защо датата на публикуваната от Спецпрокуратурата снимка е различна и дали е бъдеща, а не минала спрямо настъпило събитие?

3. Манипулирана ли е снимката от охранителната камера?

4. Означава ли евентуалното несъответствие в датата на снимката и публикуването на новината за теча на данни от НАП, че всички обвинения срещу Кристиян Бойков ще бъдат оттеглени?

5. Кой имейл касаят обясненията на Специализираната прокуратура към снимката на Кристиян Бойков, работещ на служебния си компютър с дата 2019-07-16 11:13:50 - първият, изпратен от хакера с линк, потребителско име и парола за сваляне на източените от НАП данни или вторият, за който Нова телевизия твърди, че е отговор на въпроси, отправени от журналист от телевизията към хакера?

6. В колко часа на 16.07.2019 година е задържан г-н Бойков?

Припомняме, че главен комисар Ивайло Спиридонов, който ръководи ГДБОП, обяви преди три дни, че Кристиян Бойков може би ще стане свидетел на обвинението. Това моментално роди спекулации, че Спецпрокуратурата предлага на Бойков сделка, за да не го съди за кибертероризъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com