X
 
 

Кметове и заместниците им незаконно използват социални жилища

1455 0
photo of Кметове и заместниците им незаконно използват социални жилища
Кметове и заместник-кметове масово се настаняват в общински жилища. Имотите, в които по принцип се настаняват социално слаби, се извършва съгласно общински наредби, но противоречи Закона за общинската собственост.

Открити са десетки нарушения при продажбата и наемането на подобни жилища, установи проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП).

Обсъждат вдигането на наемите на общинските жилища в Плевен

Местният парламент в Плевен ще обсъжда предложение за определяне на нова базисна цена на наемите на квадрат жилищна площ в общинските ж...

Досега са констатирани 175 наредби, в които са допуснати различни нарушения. Те са приети от общинските съвети и се отнасят до отдаването под наем и продажбата на общински жилища. При проверката са установени случаи, в които съгласно общинските наредби, се допуска в резервни общински жилища да се настаняват кметове, заместник-кметове и кметски наместници. От прокуратурата уточняват, че това е в противоречие със Закона за общинската собственост. В него се предвижда в резервните жилища да се настаняват под наем лица, в семействата на които са налице остри социални или здравословни проблеми и такива, чиито жилищата са станали негодни за обитаване.

Освен това от ВАП са установили и нарушения в подзаконови актове. С тях в нарушение на закона, е признато право за кандидатстване за настаняване под наем в резервните общински жилища на бивши собственици, чиито имоти са отчуждени от общината до предаване на отстъпения им в обезщетение жилищен имот. Проверката е установила още дадени разрешения в противоречие на закона за ползване на общинско жилище от лица, чиито имоти са застрашени от срутване. Констатирани са норми, с които от общинските съвети, е поставено изискване за заплащане на допълнителна такса, извън предвидената в Закона за местните данъци и такси. Парите са били изисквани под формата на режийни разноски при производство за настаняване под наем и продажба на общински жилища.

Друго нарушение, което са установили магистратите, е свързано със задължението на кметовете да внасят предложения в общински съвети за промяна на предназначението на жилища. Това става в случаите, когато определени лица желаят да ги закупят. Освен това кметовете давали право на други лица да издават наказателни постановления. От прокуратурата уточняват, че това е в нарушение на разпоредбите в Закона за административните нарушения и наказания и Закон за местното самоуправление и местната администрация.

Нарушения от вида на посочените са установени в действащите наредби в общините София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Шумен, Монтана, Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково, Ямбол, Поморие, Царево, Банско, Казанлък, Дупница, Нова Загора, Троян, Сандански, Балчик, Шабла, Велинград, Панагюрище, Севлиево и др.

Варненски заместник-кмет живее в общинско жилище като "крайно нуждаещ се"

Един от заместник-кметовете на Варна - Пейчо Пейчев, живее в общински апартамент като крайно нуждаещ се. Адресът е варненският бул. &bd...

От прокуратурата уточняват още, че във връзка с образуваните преписки са подадени 156 протести до административните съдилища, като към настоящия момент от тях 22 са уважени. По отношение на останалите не са приключили административните производства.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.