Крупна имотна измама лъсва след смъртта на възрастна жена

19376
Крупна имотна измама лъсва след смъртта на възрастна жена
Снимка: БГНЕС

Имоти в центъра на София и банкови сметки за милиони се озоваха в чужди ръце и то само срещу 50 000 лева. Измамата с наследствените права е подготвяна 3 години, а зад нея стои организирана престъпна група от 6 души. За мащабната схема за имотна измама разказва Владислава Тричкова за БТВ Репортерите. 

Цялата история се завърта около имот, който би трябвало да бъде наследен от Атанас Павловски - син на македонец и българка, който обаче живее от дълги години в чужбина. Майка му е Любка Коева, наследница на лекари, юристи и банкери. Тя почива на 75-години преди над две години, а Атанас разбира, че това се е случило няколко месеца по-късно.

Как се действа при имотна измама?

Имотните измами са процъфтяващ „бизнес“, с който хитри измамници забогатяват на гърба обикновено на възрастни самотни хора ...

След като идва да я погребе, Атанас отива в апартамента ѝ на бул. "Витоша" като наследник. Дадените му от разследващите ключове обаче не пасват и чак след като полицията разрешава, Атанас успява да влезе в апартамента след смяна на бравата. Тогава вече става ясно - хаосът вътре подсказва престъпление.

"Всичко е разбито, след като тя е починала. Взети са всичките документи, картини и всичките бижута на майка ми. Документите ги носили на голяма маса в хола и ги слагали там, и са ровили", разказва Атанас, който уж трябва да е единствен наследник. Само че не е - и следват години, за да се върне справедливостта.

"Интересното в казуса е, че се касае за придобиване не само на жилището на собствениците, но на горски масиви и парични суми по влогове", обяснява говорителят на главния прокурор Сийка Милева. По думите ѝ, там участват шестима души и схемата е добре изпипана.

Освен Любка Коева, сестра ѝ - Радка Еланже, също е сред мишените на организираната престъпна група, казват от прокуратурата. Тя е собственик на другата половина от апартамента на булевард „Витоша“, има и части от сградата, отдадена под наем на банка, както и друго недвижимо имущество в столицата. Радка е художник, омъжена е и живее във Франция вече повече от 50 години. "Тя е бездетна и повече от 30 години не се е връщала в България. Двете сестри не са поддържали близки отношения. Организираната престъпна група успява да придобие подробна информация как изглеждат двете жени, къде ходят, как се обличат. Не се изключва вариантът някой от участниците в групата да е пътувал до Франция и да е наблюдавал жената там, тъй като дълги години като домашен любимец тя е оглеждала гарван и се е разхождала с него в близкия парк. Този факт е известен на организираната престъпна група", каза още говорителят на главния прокурор.

"Основният участник в групата чрез управляваното от него дружество "сключва" два отделни договора, но идентични по характер - предварителни договори за покупко-продажба на наследствена маса, които са фалшиви по своята същност“, добави Сийка Милева. Те са за покупко-продажба на наследствени права върху недвижими имоти, парични средства, дялове, акции, обясни Кирил Груйчев, адвокат на Атанас.

Българска фирма в италианска афера за измама с фалити, кой стои зад нея?

Българската фирма "Яаз" ООД се оказа в центъра на прокурорско разследване в Италия, водено срещу деветима души за измама с фалирали биз...

Схемата е следната - след като се подпише предварителният договор, купувачът превежда на продавача капаро в минимален размер по банкова сметка. В случая - по договор капарото е от 3000 лева. "За да се преведе капаро по банковата сметка на продавача, това означава, че групата има свой човек, банков служител, който да даде банковата сметка на продавача. Те няма откъде да знаят банковата сметка, ако нямат човек в банката", обясни Сийка Милева. След като капарото е преведено, се насрочва дата, на която двете страни трябва да се явят, за да бъде сключен окончателният договор. След това се изпраща призовка за уведомяване на продавача за деня, мястото и часа. Такава призовка Любка Коева получава на 26 март 2019 година. "Адресът е посетен на 26 март. Намерено е лицето, което не желае да получи съобщението и по нейни думи не я интересува". "В случай, че продавачът не се яви, то купувачът има право чрез подаване на искова молба в съда да иска обявяване на договора за окончателен такъв", добавя Милева.

Така в отсъствието на Любка Коева, договорът става окончателен и срещу 50 000 лева фирма "Мениджър Сокър" придобива имущество и банкови авоари за 7 милиона лева. Година след сключването на договора с Любка, дружеството "Мениджър Сокър" сключва същия контракт и със сестра ѝ Радка.

Екипът на bTV отива на адреса на фирмата, но там се оказа, че такава няма. На адреса от търговския регистър има счетоводна фирма, която не е чувала за "Мениджър Сокър".

"Мениджър Сокър" е свързана с Красен Кръстев, който обяснява в писмена позиция, че договорът е сключен след няколкогодишни разговори, като по думите му така е закупил миноритарни идеални части от два недвижими имота и "е влязъл в съсобственост с множество други субекти". "Предлагал съм различни варианти за сключване на този договор, но в крайна сметка госпожа Коева се съгласи и ми върна един от вариантите, подписан от нея", се казва в позицията. Кръстев допълва, че е разбрал за сина на Любка впоследствие, като той не е фигурирал в документите. Той представя удостоверение за наследници на Мирянка Коева, издадено в средата на 2017 година. От него се вижда, че единствените наследници са двете ѝ дъщери. Това обаче е така, защото в този тип документи се вписват само преките наследници. "Относно договора мога да кажа, че тъй като ми беше предоставен подписан от г-жа Коева, не мога да дам становище относно истинността на подписа, но предвид последващите уведомявания на г-жа Коева от съда и липсата на възражение от нейна страна, пред мен това не е стояло като казус. Независимо от това има налична експертиза потвърждаваща подписа ѝ върху договора", посочва още в позицията си Красен Кръстев.

"Назначените и извършени по делото почеркови експертизи категорично доказват, че подписите не са на продавачите, а евентуално са подписани от един от участниците от ОПГ-то", заявява Сийка Милева. По непотвърдена информация следите сочат именно към Красен. Атанас казва, че не знае откъде някой е видял подписа на майка му, за да се опита да го изкопира. Относно леля му обаче има съмнение - а именно, че подписът ѝ е фалшифициран от някоя от картините ѝ. Немалка част от тях са били в наследствения апартамент на бул. "Витоша". При обира изчезват. За да се реализира и втората паралелна линия, по която работят участниците в организираната престъпна група, се стига до брак. Според разследващите – фалшив. Според адвоката на Атанас Павловски това е юридически трик. Защото чрез сключените договори, така нареченият купувач взима всичко, което продавачът е наследил, но не и онова, което е придобил.

Над 60 чужденци станали жертви на имотна измама у нас

Над 60 граждани на Русия, Великобритания, Израел, Полша и България сигнализират, че са станали жертва на измама у нас. Купили са апарта...

"Тоест, ако си е купил сам – да, или ако е получил дарение докато е бил жив, придобил е нещо чрез сделка", обясни адвокат Кирил Груйчев. А Любка - освен наследствени парични влогове, има и солидни банкови сметки със спестявания, предимно от наема от банката, разказва ни единственият ѝ син. По думите на сина ѝ в банковата ѝ сметка е имало около 250 000 лв. По закон тези пари се за наследниците, а както вече стана ясно след смъртта на Любка Атанас разбира, че не фигурира сред тях. "Там фигурираше трето лице, посочено като съпруг", съобщава адвокат Кирил Груйчев. Става въпрос за Стефан Кръстев. Мъж, роден през 61-ва година. След като разбира това, Атанас вади нужните документи и заедно с адвоката му доказват, че е син на починалата. Вписват и него като наследник, но не единствен, а заедно с другия фигуриращ наследник.

По документи бракът между Любка Коева и Стефан Кръстев е сключен през 2007 година. "Гражданският брак се сключва в Москва. Руският документ притежава всички необходими атрибути, включително е легализиран в българското консулство в Москва. Така съпругът, които е значително по-млад като възраст, става наследник на богатата дама", разказа Сийка Милева. Пред българските институции младоженецът Стефан представя документите, с които бракът да бъде признат 12 години по-късно, а именно през 2019 година, когато Любка умира.

"Майка ми не е излизала, мисля, че дори не е имала паспорт тогава в този период", категоричен е синът ѝ Атанас. От удостоверение на МВР става ясно, че няма как Любка Коева да е пътувала до Русия през 2007 година, за да сключи брак. През последните 20 години от живота си, тя има два валидни международни паспорта - един от средата на 1999 г. до май 2004 година и друг - от юли 2009 г. до юли 2014 година. "В хода на разследването в телефонен апарат на един от обвиняемите са намерени снимки на поетапното изготвяне на фалшивото удостоверение", посочва Сийка Милева.

В позицията си до bTV Красен Кръстев категорично се разграничава от участниците в сключването на въпросния граждански брак. "Категорично заявявам, че не познавам и не съм имал никакъв контакт с групата лица, които са замесени в така наречения случай по "сключен граждански брак" на госпожа Коева. Също така категорично заявявам, че не познавам и нямам никакви роднински връзки с така наречения "жених" като съвпадението на нашите фамилни имена е абсолютна случайност“, посочва в позицията си Красен Кръстев.

Равносметката от началото на разследването до днес - още преди няколко години част от обвиняемите са арестувани, а след това освободени срещу парични гаранции. Красен Кръстев се сдобива с обвинение това лято. Той не е задържан, няма и мярка за неотклонение. Засега по непотвърдена информация е ясно, че в схемата са участвали полицай, както и служител от ГРАО, благодарение на когото Атанас е заличен като наследник. Очаква се да се установи и банковият служител, дал информация за сметката на Любка Коева. 

Разбиха престъпна група за имотни облаги

Неутрализирана е престъпна група за предлагане на имотни облаги с цел склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен к...

Разследването продължава вече 3 години. Първо се води от Специализираната прокуратура, след закриването ѝ отива в Софийска градска прокуратура, а преди седмица като водеща по разследването е определена Окръжна прокуратура-София. Ако членовете на организираната престъпна група бъдат признати за виновни, то ги грози затвор, а чак след окончателното решение на съда Атанас евентуално ще може отново да влезе в майчиния си дом.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заради простреляното дете: Повдигат обвинение на собственика на пистолета

Тежката катастрофа в Пловдив: Починалият шофьор имал 16 нарушения за три години

Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Дупница Първан Дангов

Съдът остави в ареста майката, обвинена заедно с дъщеря си за убийството на Пейо Пеев

Заради неуредени финансови отношения: Простреляха мъж с арбалет

Без обвинение: Собственикът на оръжието, с което бе простреляно дете, е пуснат от ареста

Кола пропадна в 40-метрова пропаст край Златоград

Прокуратурата съгласна Васил Божков да излезе на свобода, но срещу 500 000 лв.

Полицията хвана наркодилър в „Студентски град“

Младежи нападнаха Центъра за спешна помощ в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com