Мярка "подписка" за санитарка, присвоила си 4 200 лева от починал от COVID пациент

1520
Мярка "подписка" за санитарка, присвоила си 4 200 лева от починал от COVID пациент
Снимка: Thinkstock

Повдигнаха обвинение на бивша санитарка от Университетската болница в Стара Загора заради това, че е използвала дебитна карта на пациент. Тя е изтеглила от банкомат в града без неговото съгласието 4 200 лева. Това съобщиха днес от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Извършеното деяние представлява тежко умишлено престъпление по смисъла на чл.93, т.7 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години. Предвид събраните при разследването доказателства за извършването на престъплението от обвиняемата и липсата на реална опасност тя да се укрие или да извърши друго престъпление при привличането й като обвиняема е взета мярка за неотклонение "Подписка".

Вижте как източват парите ни от дебитните карти

Банковите ни сметки могат да бъдат източвани, макар и с малки суми, докато дебитните и кредитните карти са в джоба ни. Схемата не е нов...

Както стана ясно по-рано днес, санитарката е на 56 години и вече е уволнена дисциплинарно и предадена на правосъдието. Според събраните първоначално улики става ясно, че тя си е позволила да открадне дебитна карта на умиращ от COVID-19 пациент и да изтегли от нея около 3 200 лева. По-късно стана ясно, че сумата е с 1 000 лева повече. Грозната случка се разиграла в първите дни на новата година в интензивното отделение на Университетската болница в Стара Загора.

66-годишният Д.А. от новозагорското село Пет могили бил настанен в болницата с тежката диагноза на 15 декември м.г. При хоспитализацията той взел със себе си лични документи, сред които и дебитни карти - своята и на съпругата си. За по-сигурно записал пин-кодовете на картите на листче, което скътал сред другите си документи. За съжаление, състоянието на мъжа се вложило и той бил преместен в интензивното отделение в края на годината. Впоследствие се наложило да бъде интубиран и починал на 5 януари. Освен от скръбната вест, близките на Д.А. били попарени от още една новина - в деня на погребението те установили, че от дебитната карта на съпругата на починалия, която била в него, са изтеглени от неизвестен човек около 4200 лева.

Синът на Д.А. подал жалба във Второ полицейско управление в Стара Загора. В хода на разследването било установено, че от картите са направени няколко транзакции във времето между 30 декември и 5 януари, а уликите водели към санитарката в отделението, където починал мъжът от село Пет могили. След като изтеглила парите, тя върнала картите при документите на умиращия вероятно с надеждата, че липсата им няма да бъде открита скоро. След като била разкрита, жената първоначално била задържана за 24 часа, след това - освободена. Разследването по случая продължава под ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора.

"Събираме още доказателства, чакаме да получим видеозаписите от терминала, от който са теглени парите. Когато бъдат събрани достатъчно доказателства, жената веднага ще бъде привлечена към наказателна отговорност и прокуратурата ще реши каква мярка за неотклонение да й бъде наложена", каза пред "24 часа" окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов малко преди да дойде официалното съобщение, че М.Х. вече е повдигнато обвинение и наложена мярка за неотклонение "Подписка".

Как да разберете, че ви крадат пари от картата

  Много хора стават жертви на престъпници, които сканират информация от техните карти с помощта на специални устройства (скиминг)...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com