Може и да не лежиш в затвора, ако набиеш полицай

4059
Може и да не лежиш в затвора, ако набиеш полицай
Снимка: iStock/Guliver

Допустимо е виновен за нападение срещу орган на властта т.е. в общия случай полицай да не понесе наказателна, а само административна отговорност. С други думи - виновникът може да отнесе само глоба, но не и да влезе в затвора - според преценката на съда за тежестта на извършеното деяние. Това стана ясно след тълкувателно решение на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) по чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК).

Разискването на решението бе образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска от върховните съдии да уеднаквят съществуващата до момента противоречива практика по въпроса, пише "Правен свят".

Задържаха петима след инцидент в заведение в Созопол

На 23 юли, в Районното управление в Созопол е получено съобщение за инцидент в заведение в курортния град, при който след сбиване са по...

Досега в практиката една част от съдилищата приемаха, че когато хулиганските действия са извършени спрямо орган на власт при или по повод изпълнение на службата му, трябва да се приложи ограничението, предвидено в чл. 78а, ал. 7 от НК, което не допуска освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание "когато престъплението е извършено спрямо орган на власт при или по повод изпълнение на службата му". Всъщност в пълнота чл. 78а, ал. 7 гласи следното: "Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от 1000 до 5000 лева, като алинеи от 1 до 6 на чл. 78а не се прилагат, ако причиненото увреждане е тежка телесна повреда или смърт, или деецът е бил в пияно състояние, или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, както и при множество престъпления, както и когато престъплението е извършено спрямо орган на власт при или по повод изпълнение на службата му".

Друга част от съдиите приемат, че нормата на чл. 78а, ал. 7 от НК не следва да се прилага, когато е осъществено деяние по чл. 325, ал. 1 от НК спрямо орган на власт, тъй като тези обстоятелства не са елемент от състава на престъплението. С други думи - да не се налага лишаване от свобода до две години или пробация, както и с обществено порицание, когато става въпрос за хулиганство.

Именно втората теза са възприели върховните съдии в тълкувателното си решение. В него те започват с важно уточнение - че с изменението на чл. 78а, ал. 1 от НК законодателят е лишил прокуратурата и съда от правомощието да преценяват дали да приложат института на освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. А основен мотив за решението е, че при престъпление срещу "орган на властта" може да има случаи, при които то да е извършено не защото засяга дейността на "властовия орган", а само "установения в страната ред и общественото спокойствие". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com