МВР обмисля да ограничи преминаването на руски автомобили през границите ни

4437
МВР обмисля да ограничи преминаването на руски автомобили през границите ни
Снимка: БГНЕС

От Министерство на вътрешните работи обмислят да ограничат движението на руски автомобили през българските граници, предаде в. "Сега". Към настоящия момент автомобили с руска регистрация влизат свободна през българската граница. 

Минаха повече от две седмици, откакто Европейската комисия изпрати допълнителни разяснения до страните членки, в които потвърди, че въведените досега санкции срещу Русия заради войната в Украйна включват забраната за пресичане на границите на ЕС от автомобили с руска регистрация.

"Няма значение дали превозното средство се използва за частни или търговски цели, стига да попада в обхвата на митническите кодове, изброени в приложение XXI (включително код 8703), и да произхожда или да е изнесено от Русия", пише ЕК. Кодът обхваща леки автомобили и други превозни средства за превоз на до 10 души.

Още: Румъния премества системата си за отбраната по-близо до границата с Украйна

Причините

Личните вещи на руснаците също са изложени на риск от конфискация. Забраната засяга почти всички вещи - смартфони, таблети, бижута, кожени изделия, стоки за лична хигиена като паста за зъби, тоалетна хартия и други.

В началото на юли германските митници потвърдиха, че вносът на леки автомобили от Русия е забранен по силата на регламента, който определя ембаргото срещу Русия, и че всяко движение на стоки, дори за лични, нетърговски цели, попада под него. От тази седмица пък гръцките митници са започнали започнали да спират автомобили с руски регистрационни номера, разказаха засегнати руснаци. „Митничарите ни дадоха разпечатка с разяснения от Европейската комисия и казаха, че можем да влезем, но не и с кола с руски номера. И настоятелно ни помолиха да напуснем Гърция", твърдят пътуващи руснаци.

Какво направиха другите държави?

Естония официално въведе забрана за влизане на руски автомобили от 14 септември. „Естония следва директивата, публикувана от Европейската комисия на 8 септември, според която превозни средства, регистрирани в Руската федерация, вече нямат право да влизат на територията на Европейския съюз“, каза естонският вътрешен министър Лаури Лементс. Латвия също вече спря руските автомобили. И ГКПП на Литва не пускат коли с руска регистрация. "Не гледаме паспорта на водача, а регистрацията на автомобила", съобщиха митниците. Изключение се прави само за колите, които минават транзитно към Калининград.

Норвегия забрани влизането на автомобили с руски номера от 3 октомври. „На 8 и 12 септември Европейската комисия публикува актуализирани препоръки относно временния внос, по-специално, на автомобили с руска регистрация. Финландия, Естония, Латвия, Литва и Полша изпълниха инструкциите на Комисията и вече не позволяват на автомобили с руска регистрация да преминават границата на ЕС, с някои изключения. Норвегия въвежда подобни мерки“, се казва в прессъобщение на норвежкото външно министерство.

Така на практика цялата сухопътна граница на Русия към страни от Шенген е затворена.

Още: Седем държави от ЕС поръчаха боеприпаси за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com