Началникът на СДВР не каза кой точно стои зад насилието на протестите, говори и за полицейското насилие

6718
Началникът на СДВР не каза кой точно стои зад насилието на протестите, говори и за полицейското насилие
Снимка: БГНЕС

Кой организира вандалщините на протестите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев? На този въпрос ръководителят на СДВР старши комисар Георги Хаджиев отговори, че "тази информация е изключително чувствителна" и добави, че не би си позволил да коментира.

"В крайна сметка има определени групи млади хора, които се опитват да опорочат този протест. За да посоча кой ги изпраща, трябва да има безспорни доказателства", каза Хаджиев пред Нова телевизия. Той увери, че има оперативна информация и че МВР работи изключително сериозно. И сподели, че има оперативна информация, че на провокатори е плащано.

Вчера ми направи изключително добро впечатление, че когато около 22:00 часа определена група млади хора сложиха черни маски и тръгнаха да нападат парламента, другите около тях се отдръпнаха и въпросните младежи напуснаха протеста, подчерта Хаджиев.

Полицейско насилие

На въпрос вярно ли е, че има селфи на полицай с момиче, което е било със смъкната дреха, Хаджиев коментира, че той такова нещо не е виждал и че е назначена проверка за полицейско насилие на протестите. "До момента нямаме подаден сигнал за полицейско насилие", заяви старши комисарят и уточни, че МВР се е самосезирало по видеа в социалните мрежи.

Настроения: От оставка на Борисов и Гешев обезателно, до всички са маскари

Напрежението в инсталацията е толкова голямо, че изгарянето на три бушона няма да спаси всичко. Хората искат оставка на правителството ...

Хаджиев не коментира и дали студентът Евгений Марчев, който беше жестоко бит, е бил закаран навреме в болница, но уточни, че никога и на никой човек не е отказвана медицинска помощ. "Няма случай, в който задържано лице да е поискало медицинска помощ и да не му е оказана", заяви полицаят. Той даде пример с "майка", чието име не назова, която казвала, че на нейния син не била оказана помощ, но такава дошла на третата минута.

Още: "Бой на протеста – полицията придърпва протестиращи зад колоните пред Министерския съвет (ВИДЕО)"

"Без белезници могат да те ритат, с белезници не могат", попита Виктор Николаев, след като комисарят обясни, че ако има агресия, полицаите могат да използват физическа сила и тези силови методи се спират, щом на агресивния са му сложени белезници. Беше му даден пример с видео как в полицейски камион е бит човек от полицай и Хаджиев повтори, че щом някой е с белезници, служителите на реда трябва да прекратят употребата на сила.

В срок от 30 дни трябва да приключат проверките за полицейско насилие, но според Хаджиев заради обществения интерес може и по-рано.

В длъжностната характеристика на полицая не е написано, че може да бъде бит и плют, каза още комисарят предвид грозните кадри от вторник срещу сряда вечерта пред Партийния дом. "На колегите е разпоредено да не използват физическа сила", уточни Хаджиев, визирайки прекомерно ползване на сила, което да превърне полицията в център на внимание.

Управляващите се събират да дискутират план за стабилност

На Коалиционен съвет днес, 16 юли, ГЕРБ и "Обединени патриоти" (ОП) ще обсъждат план за стабилност на държавата. За предстоящия съвет ...

"Не е необходимо да изкарваме някой от протеста, защото знаем какво ще се случи", коментира полицаят защо превантивно не се спират тези групички от младежи, които явно провокират и опитват да разпалят насилие.

В ефира на сутрешния блок на bTV старши комисар Симеон Златанов, който е заместник-директор на СДВР, коментира, че органите на реда са успели още на следващата сутрин след нападението над Партийния дом да заловят още седем от извършителите. Така техният брой става общо 13.

Четирима вече са с повдигнати обвинения, каза комисар Златанов. По думите му хората, които са задържани, имат криминални регистрации. Комисар Златанов поясни, че става дума за организирано нападение. Голяма част от протестиращите са абсолютно нормални хора, много от тях се съобразиха с призива ни да протестират до 22:00 ч., но тогава пристигат едни момчета, които се обособяват на групички, стана ясно още от думите на комисар Симеон Златанов.

Аз не подкрепям насилието в нито една форма, категоричен е заместник-директорът на СДВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com