Над 3,5 млн. лева обезщетения за близките на жертвите от кораба "Илинден"

1314
Над 3,5 млн. лева обезщетения за близките на жертвите от кораба "Илинден"

Българските туристи, които се удавиха при потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро преди повече от 13 години, са били обречени. Това е изводът на Софийския апелативен съд (САС), който за втори път решава делото, заведено от близките на 15-те жертви срещу норвежкия застраховател DNV. Искът е насочен към него, тъй като през 2013 г. е придобил "Germanischer Lloyd", която е издала сертификата за техническа изправност на плавателния съд, съобщи правният сайт "Лекс".

Съставът на САС с председател Ася Събева, докладчик Кристина Филипова и Катерина Рачева осъжда DNV да изплати обезщетения от общо 3 580 000 лева на над 30 роднини на жертвите на трагедията в Охридското езеро. Те заведоха исковете си през 2012 г. в Софийския окръжен съд, като претендираха общо над 10 млн. лева. Те бяха частично уважени на две инстанции, за да стигне делото до Върховния касационен съд (ВКС), който през 2019 г. го върна на апелативните съдии за събиране на още доказателства с изискване на допълнителна информация от Северна Македония.

За да решат дали застрахователят трябва да плаща обезщетения, второинстанционните магистрати преценяват дали има пряка причинна връзка между неправомерно издадения сертификат и потъването на кораба. По делото е била изготвена нова експертиза, която не само потвърждава връзката, но и от нея става ясно, че хората на кораба са били обречени, тъй като на него не е имало нито спасителна лодка, нито жилетки, а спасителните пояси за били завързани за кораба и неизползваеми.

Нова експертиза за кораба "Илинден": Пътниците са били обречени, не е имало спасителна лодка и жилетки

Два месеца след навършване на 13 години от потъването на корабчето „Илинден“ в Охридското езеро близките на жертвите спечел...

В крайна сметка САС отново осъжда застрахователя да изплати на близките обезщетения, които са между 90 000 и 120 000 лева за всеки от тях.

Решението на апелативните магистрати обаче също не е окончателно и може да бъде атакувано пред Върховния касационен съд.

Корабът "Илинден" потъна на 5 септември 2009 г. с 57 пътници на борда на път от Охрид за манастира "Свети Наум". На този ден времето беше хубаво, езерото спокойно и нищо не предвещаваше, че ще се случи най-голямата трагедия в историята на плаването по Охридското езеро. "Илинден" се преобърна и потъна на около 250 метра от брега на езерото. Осем от жертвите бяха от село Антон, четирима от Пирдоп и по един от Златица, Мирково и Рибарица.

Две седмици след нещастието корабът беше изтеглен до канала Студенчища, където се намира и днес като ням свидетел на трагедията, отнела 15 човешки живота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com