X
 
 

Над половин милион лева имал главният секретар на ДАБЧ в сейфа си

1739 1
Над половин милион лева имал главният секретар на ДАБЧ в сейфа си
Снимка: БГНЕС
Не близо половин милион, а над половин милион лева държал главният секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов в сейфа си, уточниха днес от прокуратурата.

Банковата касета беше иззетата на 13 ноември, а Томов се намира в ареста заедно с бившия председател на агенцията Петър Харалампиев и още едно лице, обвиняеми по досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция.

Прокуратурата още не е намерила доказателства, че ВМРО е печелила от търговия с български паспорти

Нашите данни са, че единствено и само той е имал достъп до този сейф. А дали пари са отивали към политическа партия, няма такива доказа...

"При извършеното щателно описване и преброяване на банкнотите, съхранявани в касетата, както и остойностяването на валутите (евро, долари, британски паундове) в български лева, съобразно актуалния валутен курс на БНБ, е установено, че общата равностойност на иззетите парични средства е 563 936,93 лева.

Предварителните данни, огласени на 20 ноември, сочеха, че приблизителната левова равностойност на иззетите средства надхвърля 427 000 лева", уточниха от държавното обвинение.

На 29 октомври при мащабна акция в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) бяха задържани над 20 души, сред които председателят Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов. Разследването е за корупция при издаването на документи за български произход на чужденци. Става дума за организирана престъпна група, занимаваща се с длъжностни, документни измами и подкупи, подчерта тогава зам.-главният прокурор Иван Гешев.

По-късно премиерът Бойко Борисов възложи на Министерството на вътрешните работи (МВР) и на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да направят проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани за последните пет години. 

Иззеха недекларирани пари от банкова касета на главния секретар на ДАБЧ

Специализирана прокуратура извърши с разрешение на Специализирания наказателен съд претърсване и изземване на банкова касета, наета от ...

Actualno.com

Етикети: