Неправителствени организации с доказателства как държавата не се бори с наркоразпространението

1925
Неправителствени организации с доказателства как държавата не се бори с наркоразпространението

Наркополитиката, която води държавата ни, произвежда повече употребяващи деца и повече млади хора с осъдителни присъди, без да се бори с дилърите и престъпността. Това твърдят от Българско либертарианско общество (БЛО) и движение "Промена".

Двете организации представиха проучване на съдебни дела и полицейски доклади за периода 2009-2016 година, в което ясно се очертават проблемните тенденции от поетия курс на криминализация и строги наказания по отношение на наркотиците.

КАТ започва масови проверки за алкохол и наркотици

От днес до неделя - 17 декември, на територията на цялата страна ще има масови проверки от Пътна полиция за алкохол и наркотици или тех...

Вместо МВР да преследва големите производители, трафиканти и дилъри, 3 от всеки 4 съдебни дела са за притежание на малки количества (от 0 до 5 грама) трева, казват неправителствените организации. Около 80% от хората, които попадат под ударите на закона за наркотици, пък са трудово заети или учащи. "Данните на МВР тотално опровергават митовете, че употребяващите наркотици са безделници, които крадат, за да финансират зависимостта си", коментира Димитър Карагегов от БЛО.

Изследването показва и, че едва 0,5% от всички извършители на престъпления в България са употребили наркотици. Тези, които са извършвали престъпление в нетрезво състояние, са 32 пъти повече (16% от всички).

Проучването показва безсилието на МВР при решаването на престъпления като автомобилни кражби (8% разкриваемост), докато тези с наркотици имат завидните 76% разкриваемост. Според адв. Калин Ангелов от "Промена", "изследването на съдебната практика показва със сигурност, че българската наркополитика няма за цел намаляване на търсенето на дрога, а единствено помпане на полицейската статистика". Въпреки че сме една от държавите с най-строги закони към наркотиците в ЕС, мерките ни не произвеждат позитивен резултат, а напротив - влошават ситуацията, категорични са от двете неправителствени организации.

От БЛО и "Промена" се заканиха за голям протест пролетта на 2018-та, който да покаже всъщност добрата страна на младите хора в България, които искат по-адекватна и разумна наркополика.

Китайски чай - изключително опасният заместител на марихуаната

Опасен заместител и по-евтин заместител на марихуаната навлиза все по-агресивно на българския пазар. Става въпрос за т.нар. китайски ча...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com