Основният обвиняем за насилието над протестиращи осъди правосъдното министерство

2966
Основният обвиняем за насилието над протестиращи осъди правосъдното министерство
Снимка: НС

Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната специализирана полиция Андон Андонов, който е основният обвиняем за полицейското насилие под колоните на Министерския съвет през лятото на 2020 г., осъди Министерството на правосъдието за незаконно уволнение. Това показва проверка на в. "Сега" в деловодните регистри.

Андонов беше подслонен от МВР в Бюрото по защита, докато тази структура беше подчинена на главния прокурор. Когато бюрото премина към Министерството на правосъдието, Андонов беше уволнен. Той заведе дело срещу заповедта, с която през ноември миналата година тогавашният служебен правосъден министър Иван Демерджиев го уволни. Делото му е разгледано лично от председателя на Административния съд в София Радостин Радков, който е отменил заповедта на Демерджиев и е присъдил министерството да плати на Андонов 660 лв. разноски (той е настоявал за 1200 лв.). Това съдебно решение не е окончателно и министерството може да го оспори пред Върховния административен съд.

Полицаят, който би студента Евгени Марчев, е търсил среща с него

Полицаят Андон Андонов, който е с най-голямото наказание за насилие на протеста на 10 юли, и на следващи протести е търсил контакт с ед...

Андонов е уволнен с мотив, че е бил в едногодишен изпитателен срок и оценката му за изпълнение на длъжността е показала, че той не се справя. За да бъде уволнен някого в тази хипотеза обаче трябва да са изпълнени едновременно две неща: той за първи път да заема държавна служба и да не е изтекла една година от първото му назначаване на държавна служба, и органът по назначаването да прецени, че желае в рамките на този едногодишен срок да прекрати служебното правоотношение, без да дължи предизвестие и мотиви, обяснява съдът.

Въпросният едногодишен изпитателен срок започва да тече от първоначалното назначаване на държавна служба. А това при Андонов се е случило още през 1994 г., приема съдия Радков. Андонов е назначен в МВР пред 1994 г. и работи там до февруари 2021 г., когато със заповед на главния прокурор Иван Гешев е преназначен в прокуратурата.

От материалите по делото се вижда, че докато Гешев е бил шеф на Андонов, го е наградил с отличие знак "Прокуратура на Република България" за образцово изпълнение на служебните задължения.

Колкото до делото за полицейското насилие, което се води от Софийската районна прокуратура (СРП), то е обвито в информационна мъгла. Районната прокурорка Невена Зартова, както и пресслужбата на СРП, отказват всякаква информация по темата.

Бойко Рашков: Полицай, наказан за побой, с по-висока заплата при Гешев. Европейски прокурор не повдига обвинение

Скандалните разкрития за случилото се под колоните на Министерския съвет (МС) на 10 юли, 2020 година, изглежда сякаш нямат край. Рашко...

ОЩЕ: Едногодишна забрана за повишаване и порицания - още имена на полицаи по случая с насилието при МС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com