Едногодишна забрана за повишаване и порицания - още имена на полицаи по случая с насилието при МС

5600
Едногодишна забрана за повишаване и порицания - още имена на полицаи по случая с насилието при МС
Снимка: НС

Четирима различни съдии от Административен съд София-град приемат, че безспорно е доказана вината на полицаите, които получиха символични наказания след проверка на МВР за упражнено полицейско насилие спрямо протестиращи на 10 юли 2020 година. Публично дотук беше уточнена самоличността на само един от полицаите - Андон Андонов. На 10 юли, 2020 година, когато се случват срамните събития под колоните на Министерския съвет, Андонов е началник на сектор отдел "Специализирани полицейски сили" към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Кои обаче са другите наказани от МВР? Според в. "Сега", със забрана за повишаване в длъжност за 1 година е младши инспектор Стоян Стоименов, който е бил старши полицай в 01 група към отдел "Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред" при СДВР. Той претендира, че наказанието му е наложено при допуснати съществени нарушения на административно-процесуалните правила и в противоречие с материално-правните норми и с целта на закона, тъй като не става ясно какво точно нарушение е било извършено и не е посочена самоличността на лицето, по отношение на което е използвана физическа сила.

Полицаят, който би студента Евгени Марчев, е търсил среща с него

Полицаят Андон Андонов, който е с най-голямото наказание за насилие на протеста на 10 юли, и на следващи протести е търсил контакт с ед...

Съдът обаче отхвърля аргументите на жалбоподателя. "Изводът за неправомерна употреба на физическа сила и помощни средства от страна на С. не е опроверган със събраните гласни доказателства", категорична е съдия Боряна Петкова, като допълва: "Съгласно Европейската конвенция за правата на човека никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отнасяне или наказание. В случая С. е продължил да упражнява физическа сила над лица без това да е било необходимо и след като са им били поставени белезници. Действията му по физическо преместване на две от задържаните лица чрез хвърлянето им върху други две лица проснати по очи, със сигурност не е проява на хуманно отношение".

С по-леко дисциплинарно наказание "порицание" е младши инспектор Али Алиев, полицай в "Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред" - СДВР. Той също твърди, че в заповедта за санкцията му не става ясно спрямо кое лице е употребил неправомерно физическа сила, не само ограничава правото му на защита, но и възпрепятства съда за разкрие действителната фактическа обстановка по случая.

Съдът обаче не е съгласен с тази теза, като приема, че е безспорно доказано обратното, за което законосъобразно е наложено предвиденото за това наказание. "Използването на физическа сила в разрез с разпоредбата на Закона за МВР – след постигане на законната му цел, и обективира нарушение на Европейската конвенция за защита правата на човека - забраната за нечовешко и унизително отношение, и поставя под съмнение авторитета на МВР като ведомство, призвано да опазва обществения ред", пише в мотивите си съдия Полина Якимова.

"Порицание" е получила и Дани Димитрова, която твърди, че не е била надлежно уведомена за започналото срещу нея дисциплинарно производство и не е получила на покана за даване на писмени обяснения, с което са нарушени административните правила. Съдът обаче я опровергава, като посочва изрично, че Димитрова лично е подписала поканата да даде писмени обяснения, но тя не го е сторила в срок. Съдия Мария Ситнилска приема, че събраните доказателства са достатъчни, за да обосноват извод за използване на физическа сила в противовес с принципа за абсолютна необходимост, доколкото лицето спрямо което се употребява физическата сила е вече със сломена съпротивата и не застрашава неприкосновеността на полицейските служители. Отново съдът е на мнение, че са нарушени разпоредби от Конвенцията за правата на човека.

Бойко Рашков: Полицай, наказан за побой, с по-висока заплата при Гешев. Европейски прокурор не повдига обвинение

Скандалните разкрития за случилото се под колоните на Министерския съвет (МС) на 10 юли, 2020 година, изглежда сякаш нямат край. Рашко...

И по четирите дела срещу наказанията на служителите на реда са приложени свидетелски показания на бити протестиращи. Мъж с инициали А. Н. (вероятно става въпрос за Антон Николов) сочи, че той е бил най-отпред, когато протестът ескалирал. В този момент той изгубил приятелката си Ц. от поглед. След няколко секунди видял, че двама полицаи я влачат по земята, дърпайки я за косата. Инстинктивно тръгнал към тях и се озовал на 30 см от колоната с полицаите, които го посрещнали с ритници в долната част на краката. Те започнали да го влачат по земята от триъгълника към колоните на ЦУМ. Докато го влачели, той си криел лицето, защото го обиждали и го ритали в лявата част на тялото, получил удар и в слепоочието. Завлечен е под колоните на ЦУМ, където имало и други хора с белезници на гърба, легнали на земята по корем. В показанията си посочва, че приятелката му Ц. Ц. (най-вероятно това е Цвети Цветанова) оставена в седнало положение до една от колоните и е снимана от един полицай с телефон, снимка е направена и на лежащите протестиращи.

Жената с инициали Ц.Ц. също разказва за случилото се. Тя стояла в началото пред органите на реда и крещяла. Полицаите внезапно навлезли в тълпата, хванали я, влачили я, ритали я, биели я по цялото тяло. Ударена е в земята по главата, текла ѝ кръв от носа и челото, сложени са ѝ белезници. Пуснали я близо до колоните на Ларгото. Ц. успяла да се изправи сама, тогава дошли други полицаи, различни от тези, които я задържали, сложили ѝ белезници, но те не я удряли, единият дори се опитвал да я успокои. Тя видяла и други задържани лица, сред които приятеля ѝ А., поставени в легнало положение с лице върху земята. Част от полицаите стъпвали по вратовете на някои от другите задържани и ги снимали с телефони.

Показания дава и Е.М. (най-вероятно Евгени Марчев), който си спомня, че е бил на протест пред Министерския съвет, когато в един момент от задната страна на тълпата, група мъже започнала да блъска хората към полицаите, които формирали верига, за да отблъснат натиска. Когато служителите на реда се приближили към него, М. вдигнал ръцете си, за да покаже, че не заплашва никого. Някой извикал "Тоя го взимай", при което бил хванат за ръката и издърпан зад веригата полицаи. Дошли още двама или трима. Според показанията на Е. М., той е бил ударен в лицето и повален на земята, влачен е към сградата на Министерския съвет, през което време, около 1-2 минути, получил още удари, поставили му белезници и спрели да го бият. Пострадалият добавя, че е сниман с мобилен телефон, псуван и настъпван.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com