Подменени са доказателства за влаковата катастрофа на Калояновец

15842
Подменени са доказателства за влаковата катастрофа на Калояновец
Снимка: БГНЕС

Основното доказателство по делото за последната голяма влакова катастрофа у нас - тази на гара Калояновец най-вероятно е фалшифицирано. Инцидентът се случи през юли. При него загина единият машинист, а 13 души бяха ранени.

Според основната версия на железниците причината за тежкия ЖП инцидент е превишена скорост. Тя обаче се разминава с показанията на основния свидетел на инцидента - оцелелият машинист.

Техническа неизправност е довела до катастрофата край Калояновец, смятат от КТ “Подкрепа”

Машинистите от Пловдив заплашиха ръководството на БДЖ, че ще спрат работа, ако не получат по-добри условия на труд. Липсата на пари спо...

Христо Тиляшев разказва, че докато карал влака със 100 км в час видял, че първият предупредителен сигнал на гара Калояновец свети зелено, т.е. влакът може да продължи да се движи направо със същата скорост. Изведнъж след километър обаче втори сигнал изненадващо свети за отклоняване вдясно, което налага намаляване на скоростта.

Машинистите задействат екстрена спирачка и забавят рязко, но влакът дерайлира. Този разказ на машиниста за първи път прехвърля съмненията за причините за инцидента върху жп линията и двата сигнала на светофарите, които са взаимоизключващи се. А задействането на екстрена спирачка предполага рязко падане на скоростта до около 60 км/ч. - скорост, която здрави релси биха издържали.

Подставено лице на Нова телевизия снима със скрита камера вещото лице по делото, който показва и обсъжда така наречената скоростомерна лента. Тя е основно доказателство за това как се е движили локомотивът по време на инцидента – нещо като черната кутия при самолетите.

Друг човек под прикритие прониква в локомотива на дерайлиралия влак, който се охранява, но в този момент охрана няма. Показателите на скоростомера се разминават с лентата, която е показана при вещото лице. Стрелката на скоростомера сочи 60 км/ч, а лентата показва 0.

Рязък сигнал довел до катастрофата край Калояновец, твърди оцелелият машинист

Нова версия за дерайлирането на влака София-Варна край гара Калояновец беше разказана тази сутрин в ефира на Нова телевизия от колега н...

Лицето под прикритие къса парче от лентата, останало на ролка в скоростомера - там, откъдето тя е скъсана и взета от следователите. При сравнение графиките в краищата на двете парчета не съвпадат.

Експертът по локомотивни ремонти в БДЖ Петър Бръснаров коментира, че ролката на лентата в Калояновец вероятно не е същата от деня на катастрофата. Според него тя е прерисувана от момента на инцидента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com