Бързият влак София-Варна дерайлира, машинистът загина*

111338
Снимки: БГНЕС

 

Тежък инцидент с влакова композиция на бързия влак София - Варна стана днес в района на ж.п. гара Калояновец, област Стара Загора.

Първоначално се съобщаваше, че става дума за влака София-Бургас. По-късно в ефира на bTV директорът на холдинг БДЖ Кристиан Кръстев обясни, че става дума за влака София-Варна. Този влак минава по южното направление през Пловдив, като при Карнобат част от вагоните продължават за Варна, а останалите за Бургас.

Инцидентът е станал на входните стелки на гара Калояновец. При него са били засегнати локомотивът и първите четири вагона от композицията, състояща се общо шест вагона, от състава на бързия влак 8601 от София за Варна. В последния вагон е имало група деца, които са се прибирали от летен лагер.

Във влака са пътували около 160 пътници, информира БДЖ.

Има данни за пострадали 14 души без опасност за живота, съобщиха за агенция „Фокус” от ОДМВР - Стара Загора. На място е загинал машинистът на влака. Сериозно са пострадали служители на железниците.

Ранените са откарани с линейки в Спешния център на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Университетска Стара Загора, уточниха от пресцентъра на Областна администрация Стара Загора. На място е била оказана помощ на няколко пострадали, които впоследствие са били изпратени по домовете си.

Около 18 ч. зам.-директорът на лечебното заведение информира в ефира на bTV, че в него са постъпили общо шестима пострадали, сред които двама в тежко състояние. Един от тях е вторият машинист. Сред постъпилите пострадали няма деца.

Изпълнителният директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев коментира инцидентът в ефира на БНР. Той обясни: "На първо място е, че няма загинали пътници във влака от София за Варна. Единствено машинистът е загинал. То е обективни причини, тъй като локомотивът се намира на около 15 метра извън железния път. В момента самите органи на МВР работят и не ни допускат до мястото".

Пътничка от влака, която е пътувала в последния вагон заедно с децата си, съобщи за БГНЕС по телефона, че са дерайлирали всички вагони с изключение на последния. Хората от него вече са извозени с автомобил, каза жената. На виковете й за помощ към полицаите, те са отговорели: "Госпожо, успокойте се, първо да изкараме телата".

В профила си в социалната мрежа Facebook премиерът Пламен Орешарски написа: "Днес в 15.17 е станал тежък инцидент с влакова композиция на пътнически влак София-Варна, която е дерайлирала в района на ж.п. гара „Калояновец".

*Информацията е допълнена в 19.20 ч.

Дерайлира бързият влак Пловдив - Варна, няма пострадали

В 06:20 ч. в района на изходните стрелки на гара Синдел са дерайлирали локомотивът и първият вагон-фургон на бързия влак № 8637, който ...

Бърз влак от Варна за София стоя три часа и половина в Търговище

Бърз влак със задължителна резервация от Варна за София престоя три часа и половина часа на гара Търговище заради техническа повреда на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com