Постоянен арест за семейството обирджии Рангелови

10619
Постоянен арест за семейството обирджии Рангелови

Дежурен състав на Софийски районен съд, с председател Петя Топалова, наложи "задържане под стража" на семейство Рангел и Боряна Рангелови, обвинени за грабеж на магазин за хранителни стоки на бул. "Македония".

Съдът прие, че са налице всички предпоставки за най-тежката мярка, съобщиха от СРС.

Съдът остави в ареста семейството обирджии, родителите им се срамуват от постъпката

Софийски районен съд наложи мярка "задържане под стража" на семейство Боряна и Рангел Рангелови за извършения брутален обир в столичен ...

Налице е обосновано предположение, че на 26 май около 21.30 часа, на бул."Македония"в столицата, от магазин за хранителни стоки, в съучастие като извършители, направили опит да отнемат и присвоят чужди движими вещи – сумата от 1 031,64 лв. и 11 кутии цигари.

Употребили за това сила и заплашване срещу продавачката Цветанка Амбова. Рангелов опрял пистолет във врата на Амбова, натиснал я надолу към касата с думите: "Извади парите от касата, иначе ще те гръмна". В това време обвиняемата Рангелова се опитвала да отвори касата, като деянието останало недовършено по независещи от дейците причини. Касата останала заключена и обвиняемите задигнали само цигарите.

Процесът е в твърде ранна фаза, но въпреки това от събраните до момента доказателства - показанията на 4 свидетели и пострадалата Амбова, множество протоколи за огледи, разпознаване, претърсване и изземване, може да се направи обосновано предположение, че двамата съпрузи са извършили деянието.

В дома на обвиняемите Рангелови са открити откраднатите от магазина цигари, както и газовият пистолет и шапката, описани от пострадалата. Разпознаването от страна на пострадалата на двамата обвиняеми е категорично и същата без колебания е посочила именно тях като извършители на грабежа. В магазина е намерен мобилен телефон, като номерът от СИМ-картата му съвпада напълно с посочения от Рангелова в картона за настаняване в студентското общежитие, където живее семейството.

Налице е и втората предпоставка за задържане на Рангелови. Обвинението е за престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от три до десет години.

Съпрузите обирджии не знаели какво вършат, разкайват се

Съжаляваме за стореното и не знаем какво ни стана. Така Боряна и Рангел Рангелови коментираха извършеното от тях брутално нападение в х...

Семейство Рангелови са на млада възраст, не са осъждани, имат постоянен адрес в ж.к. "Студентски град", имат сключен граждански брак и син на 3 години. Съпругът работи на постоянен трудов договор, като "зам. управител склад в Технополис", а съпругата му е студентка І курс специалност "рентгенов лаборант" в Медицински колеж "Йорданка Филаретова".

Въпреки горните обстоятелства обаче, съдът не може да не вземе предвид механизма на извършване на деянието – внимателната подготовка на обвиняемите за време – след 21 часа вечерта, място, обстановка, снабдяването им с пистолет, шапка, осигуряване на транспорт за лесно предвижване след обира, внимателното разпределение на ролите им и непрекъснатата комуникация помежду им. Взема предвид и проявената явна жестокост към пострадалата Амбова и причинените й телесни увреждания, както й отправените заплахи за живота, придружени с насочено оръжие.

Освен това, решението "за доброволното им предаване" в полицията не е резултат на разкаянието на двамата, а се дължи на факта, че на разследващите органи вече е била известна тяхната самоличност.

Действително двамата имат отлични характеристични данни, но това не доказва липсата на третата предпоставка, че няма реална опасност да извършат друго престъпление или да се укрият. Обратното - следвало е да бъдат основен възпиращ фактор за двамата обвиняеми. "Чисто житейски и логично се очаква на хора, имащи образование и работа, със създадени семейство и деца, да им бъдат чужди и неприсъщи подобни род престъпления." Въпреки това Рангелови са подготвили и извършили грабеж, използвали са сила и заплаха и са нанесли телесна повреда на продавачката Амбова.

Посочените обстоятелства воят до извода, че обвиняемите не зачитат установения в страната правов ред и въпреки, че не са налице осъждания, които да обосноват високата им обществена опасност като личности, то такава със сигурност е налице по отношение дръзкия начин на извършване на деянието и упоритостта на умисъла при осъществяването му.

Бруталните обирджии на магазина в центъра на София са задържани

Бруталните обирджии, които преди две вечери опряха пистолет в главата на продавачка в столичен магазин, са задържани. Това съобщи на пр...

Поради това, съдът приема, че е налице и третата предпоставка – опасност да извършат друго престъпление – за налагане на най-тежката мярка за неотклонение: "задържане под стража".

В случай на жалба и протест, делото пред СГС е насрочено за 9 юни 2015 г. (вторник), от 10,00 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com