Правосъдният министър обжалва освобождаването на Петьо Еврото

5557
Правосъдният министър обжалва освобождаването на Петьо Еврото
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Христо Иванов внесе жалба срещу решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи Петьо Петров, нашумял с прякора Петьо Еврото, следовател в Софийската градска прокуратура, съобщиха от министерството.

В мотивите от екипа на правосъдния министър заявяват, че решението на ВСС от края на миналия месец е прието в нарушение на чл. 166 ал. 3 от Закона за съдебната власт, в който се казва, че ако срещу съдия, прокурор или следовател, има образувано дисциплинарно производство, до приключването на това производство той не може да бъде освободен на основание подадена оставка.

Накъде върви говоренето около промените в Конституцията?

Това какви изменения на Конституцията ще бъдат приети от Народното събрание, не зависи от министъра на правосъдието. Дебатът върви зл...

Срещу Петров все още няма образувано дисциплинарно производство, но на 31 март тази година ВСС е бил сезиран с такова искане от министъра на правосъдието. Отказът на съвета да образува такова производство на свой ред е оспорен пред Върховния административен съд.

"Решението на Висшия съдебен съвет, с което Петьо Петров е освободен като следовател в следствения отдел на Софийската градска прокуратура, е прието при съществено нарушение на производствените правила, при превратно упражняване на власт и при грубо несъответствие с целта на закона". Това се казва в жалба на министъра на правосъдието.

"Законът предвижда като единствена пречка за освобождаване на съдия, прокурор или следовател от длъжност тъкмо "образуването на дисциплинарно производство". Целта на закона е да се предотврати възможността на съдиите, прокурорите и следователите да упражняват правото си на "оставка" за избягване на дисциплинарно производство срещу тях и на последиците от дисциплинарно наказание", пише в жалбата на министъра.

Предложението на министър Иванов за образуване на дисциплинарно производство срещу Петьо Петров се основава на решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 5 февруари 2015 г., в което се сочи за извършена от следователя Петров провокация към подкуп. Това решение на ВКС поставя във фокуса на обществения дебат въпроса за дисциплинарния контрол на ВСС върху магистратите. ВСС обаче отказа да образува дисциплинарно производство, като съветът не приема становището на министъра, че този срок започва да тече от постановяване на решението на ВКС, коментират от правосъдното ведомство.

Иванов е уверен в конституционното мнозинство за реформата

Мисля, че внезапната любов към съдебната реформа е такава само на повърхността. Някои се надяват на амнистия чрез нея, някои искат прос...

В края на март следовател Петьо Петров кончателно беше пуснат без никакви последствия от Висшия съдебен съвет. ВСС реши, че няма да започва дисциплинарно производство срещу Еврото по делото „Цонев„ Сантиров, Попов” заради изтичане на давностен срок. Решението на ВСС означава, че няма пречка оставката на Петров да влезе в сила и той да си тръгне с близо 20 брутни заплати обезщетение – така, както е по закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com