Прокуратурата извади показанията на зам.-министрите на Димов за кризата в Перник

3351
Прокуратурата извади показанията на зам.-министрите на Димов за кризата в Перник
Снимка: БГНЕС

Нено Димов - в качеството си на министър на околната среда и водите, е бил надлежно и редовно информиран за актуалното и прогнозно състояние на водния обем в язовира. Въпреки резкия спад на притока и бързото намаляване на водното количество в язовира, същият е разрешавал разходване на вода за промишлени нужди в поисканите от предприятията обеми, макар те да са разполагали и с други водоизточници. По този начин Нено Димов не спазил нормативното изискване за преимуществено подаване на вода от язовир "Студена" за питейни и битови нужди на населението в региона. Това казва в свое официално съобщение прокуратурата.

Държавното обвинение прави твърдението и с публикуване на протоколи от разпити на трима свидетели. Сред тях личат имената на зам.-министъра на околната среда Красимир Живков, в чийто ресор е РИОСВ, друг зам.-министър на екологията - Атанаска Николова, която отговаряла за "Управление на водите" до края на август, 2018 година - после Димов дава ресора на Живков, и Мая Дряновска, началник отдел "Управление на риска от наводнения" при дирекция "Управление на водите" на МОСВ.

Хидроинженер: Недостигът на вода зависи от мерките, които се предприемат

"В района на Витоша, освен „Попов извор“ има много други карстови източници и даде пример с „Врелото“ край Босн...

Скандално, Мая Дряновска казва, че на 29 ноември, 2019 година било установено, че липсва водомерът, който отчита излизащата от язовир "Студена" вода. От ВиК Перник казали, че водомерът бил взет под наем и наемателят си го прибрал - не е ясно кога. Съответно, няма как да има достоверна информация за периода без водомер колко вода е изтекла.

В показанията си Живков подчертава, че не той има право да утвърждава месечните графици за водочерпене от язовирите - това е право само на министъра, т.е. Нено Димов. Мая Дряновска пък казва, че Димов въвел практика експертите, които изготвят проектографика, да му пишат и обяснителна бележка за състоянието на всеки язовир - бележките обаче не били архивирани в деловодството. Живков добавя и, че Димов не е искал да се прави промяна по графика на водовземане от язовир "Студена" от страна на експертите на "Управление на водите" в периода януари 2018 - до края на 2019 година. Това обаче е в противоречие с официалната информация на сайта на МОСВ в графика за черпене на вода от "Студена" - за ноември, 2019 година, е утвърдено намаление на водовземането - както за питейни нужди, така и за индустриални (за "Стомана индъстри" и "Топлофикация Перник"). Живков обаче уточнява и, че никога не е присъствал физически в кабинета на Димов, когато министърът е вземал решения за графиците. Но добавя и, че на 7 ноември миналата година говорил с Димов за промяна на графика за "Студена", а на 19 ноември изцяло е спряна водата за "Стомана индъстри" и "Топлофикация Перник". Предложението за това било на дирекция "Управление на водите". Живков уточнява, че не е открил изрична заповед от Димов да промени графика - съгласно чл. 53 от Закона за водите, а само е говорено това да стане.

Красимир Живков споделя с прокуратурата и, че Христо Ковачки, който е сочен за собственик на ТЕЦ "Република", е идвал в МОСВ, но зам.-министърът казва, че не знае защо. А, по думите му, ТЕЦ-ът искал по 80 000 кубика вода от "Студена" всеки месец, а заявките отивали директно при дирекция "Управление на водите" и не били завеждани в деловодството на МОСВ. Мая Дряновска потвърждава това и уточнява, че заявките идвали по мейл и се пазели в електронен вид. Отделно, централата имала разрешение да черпи вода директно от река "Струма".

За "Стомана индъстри" Живков казва, че има разрешение да черпи вода от язовир "Пчелина", но след 2019 година това разрешение е изтекло, а и не е ползвано - защото от 2005 година насам нямало необходимите тръби, което било установено и от "Напоителни системи".

Повдигнаха обвинение на Нено Димов за умишлена безстопанственост на яз. Студена

Подалият оставка министър на околната среда и водите Нено Димов отива на съд заради водната криза в Перник, стана ясно от брифинг на пр...

Зам.-министърът разказва и, че синдикати от КНСБ и КТ "Подкрепа" пратили писма до МОСВ, че ако няма по 20 000 кубика вода месечно за "Стомана индъстри", ще има протест на работници пред сградата на МОСВ.

От своя страна Атанаска Николова твърди, че не помни дали е подписвала месечните графици за язовирите като съгласувателен орган. Тя добавя и, че не сеща Димов да е връщал график за ползване на язовири за преработка, а Дряновска казва същото. Димова обаче казва и, че обикновено, докато е отговаряла за "Управление на водите", ако имало промяна в месечния график, тя била разписвана от зам.-министър, но Димов знаел за всяка такава промяна.

Мая Дряновска казва и, че имало прогноза, че през декември язовир "Студена" ще бъде празен, защото годината е суха - с обем от 3,72 млн. куб. метра през декември.

Какво става с Нено Димов - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com