Нено Димов остава в ареста

2956
Нено Димов остава в ареста
Снимка: БГНЕС

Бившят екоминистър Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник, остава за постоянно в ареста. Това реши, след повече от 4 часа заседание, Апелативният специализиран наказателен съд, предаде репортер на БГНЕС. Решението е окончателно.

Двама прокурори - Росица Славова и Николай Христов, пледираха да бъда потвърдено задържането с основен мотив тежестта на престъплението, в което е обвинен - умишлена безстопанственост, която е засегнала голям брой хора. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев днес не беше в съдебната зала.

Ще остане ли Нено Димов в ареста?

Днес, 16 януари, Апелативният спецсъд ще гледа мярката за неотклонение на бившият вече министър на околната среда и водите Нено Димов, ...

Акцент в прокурорската пледоария беше и твърдението за нанесена щета от действията на министъра, утвърдил графика за ползване на питейна вода от язовир "Студена".

Според обвинението щетата се състои в разликата, която е щяла да се получи, ако не е била подавана вода за промишлени нужди на завод "Стомана" и "Топлофикация", тъй като тя е на по-ниски цени. Било разрешено по-голямо количество вода за питейни нужди, която е по-скъпа.

Защитата в лицето на адвокат Ина Лулчева възрази с аргумента, че цената на водата не се определя от министъра. Освен това министърът утвърждава графици, изготвени от експертите в министерството. "Министърът не може да разреши повече вода от това, което ВиК Перник е поискало, нито може да разреши по-малко от това, което експертите са му подали за утвърждаване", заяви Лулчева.

Според защитата графиците са изготвени от експертите в министерството въз основа на заявките, а също и въз основа на прогнозите от други институции за валежи или липсата им. Тоест, дори и да са виждали, че водата в язовира намалява, прогнозата се прави и въз основа на данните на хидрометеоролозите.

Защо Нено Димов е „на топло в ареста”, а Петя Аврамова, си е на „топло у дома”?

Коалиционният ви съвет се събра за пръв път от доста време, но какво разбрахме от него? Че е бил неприятен. Но защо? Защото са се обсъж...

Лулчева се позова и на свидетелските показания, някои от които самата прокуратура огласи пред медиите. В нито едно показание не се твърди министърът да е утвърдил нещо различно от това, което му е подадено. Твърди се, че е имало обяснителни записки към графиците, които отиват до министъра, но неизвестно защо те не са налични по делото.

В своите мотиви да остане мярката за неотклонение прокурорите повториха, че министърът, макар и вече да е напуснал поста, запазва своите контакти и би могъл да влияе на свидетелите. Защитата възрази на този аргумент, защото това се базира на предположения и не може да бъде основание задържането под стража да продължи.

Министърът на околната среда Нено Димов е в ареста от седмица. Той беше зрелищно отведен за разпит на 9 януари, а впоследствие задържан първоначално с 24-часова мярка, наложена от МВР. След това прокуратурата му повдигна обвинение за безстопанственост и поиска той да остане в ареста постоянно. От ареста той подаде оставка като министър, а издигналата го политическа сила - ВМРО, определи действията на прокуратурата като политическо убийство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Кокаин за 1,5 млн. хванаха в камион на "Калотина" (ВИДЕО)

Внесоха в съда обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com