X
 
 

Прокуратурата разкри кои са обвиняемите от „Джи Пи Груп"

1480 0
photo of Прокуратурата разкри кои са обвиняемите от „Джи Пи Груп"
Снимка: Actualno.com
Обвиняемите от „Джи Пи Груп”, които ще отговарят за данъчни престъпления са Георги Василев и Владимир Лозанов , съобщиха от прокуратурата.

В четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров участва в телевизионното предаване "Шоуто на Слави", където отговори на въпрос по казуса „Джи Пи Груп“. Преди седмица Специализираната прокуратура повдигна обвинения на две лица по казуса, но не съобщи нито имена, нито инициали, а само, че на единия от привлечените е повдигнато обвинение за пране на пари. Досъдебното производство бе образувано, след пресичането на опит на съдружник във фирмата да нареди 14 млн. евро по банкова сметка в чужбина. Сумата бе запорирана от прокуратурата.

От прокуратурата днес разпространяват информацията:

На 14.09.2018 г. във Върховна касационна прокуратура са постъпили два сигнала, съответно от заместник министър председателя г-н Томислав Дончев за нередности и съмнение за измами при усвояване на средствата от ЕСИФ (с приложена публикация от 10.09.2018 г. на сайта bivol.bg озаглавена „Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“) и от г-н Атанас Чобанов – редактор на този сайт, с приложение на същата публикация.

Материалите са изпратени по компетентност на Софийска градска прокуратура (СГП).

На 08.10.2018 г. СГП е образувала досъдебно производство за:

- престъпление по чл. 304а НК - за това, че в периода от 01.01.2014 г. до месец октомври 2018 г. в гр. София, предложил и дал подкуп на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение

- престъпление по чл. 253, ал. 5 вр. ал. 1 НК- за това, че в периода от 01.01.2014 г. до месец октомври 2018 г. в гр. София извършил финансова операция или сделка с имущество, или прикрива произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага,, че е придобито чрез престъпление, като средствата или имуществото са в особено големи размери и случаят е особено тежък.

На 08.10.2018 г., сезирана с идентичен сигнал, Специализираната прокуратура, също е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 321, ал. 3 вр. ал. 1 и ал. 2 НК – за това, че от неустановена дата до настоящия момент на територията на Република България образували, ръководили и участвали в организирана престъпна група – структурно трайно сдружение на три и повече лица, с цел да вършат съгласувано в страната престъпления по чл. 253, ал. 1 НК, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години, като групата била създадена с користна цел и в нея участва длъжностно лице.

Поради идентичност на материалите, послужили като законен повод за образуване на двете досъдебни производства, същите са обединени (на основание чл. 217 НПК) и се наблюдават от Специализираната прокуратура.

До момента са извършени множество процесуално-следствени действия:

Цацаров при Слави: Не съм безконтролен, ще разследвам Горанов, ще кажа кои са обвинените от "Джи Пи Груп"

Когато корупцията е държавна политика, никоя прокуратура не може да я спре. Това подчерта главният прокурор Сотир Цацаров в гостуването...

1. Разкрита е банкова тайна по отношение на членове от Съвета на директорите на „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, както и на самото дружество.

2. С определение от 26.09.2018 г. на основание чл. 73, ал. 3 Закона за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП) Софийски градски съд е допуснал обезпечителна мярка „Запор“ върху сметки на основание чл. 12, ал. 3 ЗМИП /общ размер 14 млн. евро/.

3. Извършени са претърсвания и са иззети вещи, находящи се в банкови сейфове на лица, свързани с „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, както и на самото дружество.

4. Възложени са оперативно-издирвателни мероприятия на агенти на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

5. Изискана е данъчна и осигурителна информация за лицата, посочени в журналистическия материал.

"Джи Пи Груп": Всичките ни средства са с доказан и законен произход

Всички средства, с които "Джи Пи Груп" и нейните акционери работят, са с ясно доказан и законен произход. Това се казва в позиция на ко...

6. На 29.10.2018 г. като обвиняеми са привлечени лицата:

Георги Василев

- за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК: за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр.София се сговорил с Владимир Лозанов да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години – такива по чл. 255, ал. 1 и по чл. 248а НК и чрез които се цели да се набави имотна облага

- за престъпление по чл. 253, ал. 5 вр. ал. 4 вр. ал. 1 НК: за това, че на 21.09.2018 г. в гр. София извършил финансова операция – наредил банков превод от сметка при банка „Уникредит Булбанк“ АД с титуляр Георги Василев към негова сметка в друга банка в размер на 14 00 0000 евро, за която сума знаел, че е придобита чрез тежко умишлено престъпление – такова по чл. 255, ал. 1 и по чл. 248а НК като имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Мярката за неотклонение на обвиняемия Василев е парична гаранция в размер на 30 000 лв.

Прокуратурата повдигна обвинения на двама от "Джи Пи Груп", единият от тях е съдружник

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двама души по аферата "Джи Пи Груп". Те са обвинени, че от началото на 2014 г. до 7 ...

Владимир Лозанов

- за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК: за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр. София се сговорил с Георги Василев да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години – такива по чл. 255, ал.1 и по чл. 248а НК и чрез които се цели да се набави имотна облага.

Мярката за неотклонение на обв. Лозанов е парична гаранция в размер на 15 000 лв.

Разследването касае множество проекти по различни програми, опериращи със средства, предоставени от Европейски съюз, както и длъжностни лица от различни институции, бенефициенти и други физически лица, които се намират на територията на цялата страна.

На 31 октомври изложената по-горе информация е изпратена чрез Дирекция за защита на финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС) на ОЛАФ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители