Шишков: Вероятно собственикът на павилионите до шахтата убиец не е случаен

5876
Шишков: Вероятно собственикът на павилионите до шахтата убиец не е случаен
Снимка: БГНЕС

"Подадох оставка сам, защото виждам, че има някакво недоверие, от страна на хора, които аз считам, че ме уважават и като професионалист, и като човек. За мен беше изненадващо употребяването на името ми в цялата тази ситуация и размахването на прословутата бележка. Подадох оставка, защото реших, че няма да участвам в прехвърлянето на вина между институциите." Това каза в предаването "Тази събота" по БТВ Иван Шишков - вече бивш главен архитект на софийския район Триадица. Той е заемал поста от 2008 г.

Според него, пресконференцията на Йорданка Фандъкова и главния архитект на София Здравко Здравков, на която общински власти за пръв път коментираха трагичния случай със загиналото 16-годишно момче, убито от ток при светофара на болница "Свети Иван Рилски" в София, има за цел да измести фокуса. Шишков заяви, че е получил усещането, че голямата община си изми ръцете с малката и той не чувства никаква вина за смъртта на младежа. Той е категоричен, че със своите действия не е допринесъл за това.

Шахтата-държава

За случая с убитото от ток 16-годишно момче, а и още много такива, които се трупат година след година, обикновено ще прочетете следното...

По думите му, павилионът е попълнен в кадастралната карта през 2011 г. През 2016 г. този и още един павилион са нанесени в кадастъра. Шишков посочи, че не знае как тези обекти са се озовали там, тъй като районната администрация няма отношение по въпроса. По думите му, отговор на този въпрос могат да дадат от фирмата, която е изготвила цялостната кадастрална карта, както и този, който е издал заповедта за одобрение и вписване в Агенция по кадастъра.

"Там пише, че те са държавна собственост. Според мен има разлика в местоположението на павилиона от 2011 г. и от 2016 г., т.е. той е бил преместен и съответно кабелите също би следвало да са преместени. През 2019 г. е завършен ремонтът на тротоара и е преместен и светофарът. Ремонтът е правен от Столична голяма община и трябва да има документи за този кабел", категоричен е Шишков.

Същите данни показа и бившата зам.-кметица на "Младост" Биляна Петрова, която е направила проучване с Google Earth от дома си, тъй като продължава да е под домашен арест. Тя е направила справка със снимки от 2012 г. до 2019 г. На нея се вижда, че кабелът е на едно и също място години наред, независимо от преместването на светофарната уредба - нещо, което е правено като ремонтни дейности по поръчка на Столична община, управлявана от Фандъкова.

Според Иван Шишков, регламентирането на павилионите в терен държавна собственост не е в приоритета на районната администрация. Той смята, че има редица проблеми, резултат от които е трагедията. Сред тях са поддръжката на съоръжението, на кабела и чия е собствеността на шахтата. "Това, че не се знае кой е собственикът на павилиона и това, че е попълнено в кадастъра, мисля, че е ясно, че най-вероятно не е случаен. Никаква представа нямам кой е. Имало е и писмо до ДНСК с цел узаконяване на павилиона. Имаше писмо от директора на болница "Свети Иван Рилски" - и за този, и за съседния павилион. А в кадастъра се попълват сгради", посочи Шишков. Той обаче не уточни дали е подал сигнал до компетентните органи, след като е бил запознат с факта, че има искане за узаконяване на преместваеми обекти като сграда и вписването им в кадастралната карта. Шишков не коментира и тезата на БСП, че павилионът е собственост на общински съветник от ГЕРБ!

За убитото от токов удар от шахта момче виновният може да влезе в затвора за 4-5 години

Това е една голяма трагедия – да си отиде едно българче по такъв начин. Обвинението по чл. 123, каквато е работната версия на про...

По случая се изказа и подписалата със запетая служебна бележка архитект Елена Траянова - бивш началник на отдел "Устройство на територията кадастър и регулация в общината". Тя заяви, че в бележката не пише, че се разрешава захранването с ток, а че се дава с цел проучване, след като вече е нанесена в кадастъра. По думите ѝ, не е имало ходатайство, обаждания, разговори или друг натиск за полагането на подписа. "Служебната бележка не е разрешение за строеж. И сега да ми поднесат такава, бих подписала. Съвестта ми е чиста. За мен тази бележка не убива дете, токът уби детето. Няма място там да има открити жици и да стои неправомерно и непрофесионално захранен павилион. Аз от 2013 г. съм пенсионер и не знам каква е историята. Не се притеснявам, че мога да бъда обвинена, но ще съдействам в разследването, ако ме повикат", уточни Траянова.

Междувременно, родителите на починалото момче искат оставки и затвор за служителите от ЧЕЗ, които са работили на обекта. Близки на младежа ще протестират днес в центъра на София.

Още по случая може да си припомните ТУК: За убитото от токов удар от шахта момче виновният може да влезе в затвора за 4-5 години

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Със сак с марихуана: Задържаха трима души след наркосделка в София (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com