Срещата на прокурорите е формат извън правната рамка за прокуратурата, смята експерт

3366
Срещата на прокурорите е формат извън правната рамка за прокуратурата, смята експерт
Снимка: БГНЕС

Правната рамка, която определя функциите на прокуратурата, не съдържа такъв формат. Така доц. Христо Христев, преподавател по европейско право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, коментира пред БНР малко преди началото й срещата на прокурорите, организирана от Иван Гешев.

Такъв тип събиране на значителен брой прокурори би било оправдано при необходимост от обучение или уеднаквяване на практика, „ако под някаква форма ще се синхронизира работата на държавното обвинение, но в рамките на неговите правомощия“, уточни доц. Христев. „И ми е трудно да видя как точно се вписва в правомощията на прокуратурата този формат“, коментира преподавателят.

Може да се очаква, че към обществото ще бъде отправено послание за политическа атака към прокуратурата, смята Христев. „За мен обаче самият подход, който е избран за провеждането на този форум, неговият формат – той поставя прокуратурата на политически терен.“, коментира той.

Напрежение и драконовски мерки на сбирката на прокурорите, делегати с листовки "Гешев - позор" (ВИДЕО)

Срещата се провежда в момента, а от трубината й вече главният прокурор отправи политически послания извън съдебната практика. 

Гешев: Наричат ни мафия, защото внесохме в тъмнината светлина

„Ако търсим отговор на въпроса има ли все по-явни пресечни точки между политическата среда и функционирането на българската прокуратура, тъжният отговор е, че поставянето на прокуратурата на политически терен започна ясно да се вижда по времето на мандата на предишния главен прокурор и придоби особено категорични измерения по времето на сегашния главен прокурор. И като публични послания, и като серия от едни или други публично извършвани действия на прокуратурата.“, коментира още доц. Христо Христев.

Христев допълни, че ако има поставяне на прокуратурата на политически терен, то не идва „от президента или от някой, който отправя критики към това как е уредена и как функционира прокуратурата“.

„Ако анализираме има ли проблеми в България, в порядък, тежък, съотносим към чл. 7 от Договора за ЕС (темата на националното съвещание е посветена на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз - бел. ред. ), има ли проблеми във функционирането на правовата държава – те трябва да се търсят в това съществуват ли рискове за независимостта на съдилищата, на съдиите, в сегашната уредба на прокуратурата, в мястото ѝ в съдебната система, във възможността ѝ да влияе върху управлението на съда чрез Висшия съдебен съвет“, коментира още Христо Христев.

Ако приемем, че мястото на прокуратурата е в съдебната система, то с оглед на йерархията, централизацията и единоначалието, стои въпросът има ли достатъчно гаранции за независимостта на отделните прокурори, допълни доц. Христев.

* Доц. Христо Христев е преподавател  по право на ЕС в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ от 2009 година, доктор по публичноправни науки и право на ЕС от Университета на Нанси, Франция. Той е член и координатор за България на Европейската академична мрежа по наказателноправни въпроси (ECLAN). Aдвокат в Софийска адвокатска колегия и обучител в Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ към Висшия адвокатски съвет на Република България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com