X
 
 

Съдът все по-често реже КПКОНПИ за дела за незаконно имущество

1782 0
photo of Съдът все по-често реже КПКОНПИ за дела за незаконно имущество
Снимка: ВКС
Увеличава се броят на случаи, при които има основание да се стига до съд заради потенциално незаконно придобито имущество, биват блокирани от Темида. Става въпрос за няколко съдилища в страната, а от септември насам 5 дела за отнемане на имоти на обща стойност около 25 млн. лева са били спрени. Формалната причина е, че Комисията за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), както е цялото име на "Антикорупция", не е внесла искове в съда в рамките на година и три месеца или най-късно година и девет месеца след старта на проверката за несъответствие, твърди в. "24 часа".

Едно от последните прекратени дела е за конфискация на имущество за 11 млн. лв. от подсъдими, които са обвинени като членове на организирана престъпна група за данъчни престъпления. Определението е на Софийския градски съд и е от 3 октомври.

Депутатите приеха бюджетите на ДАНС и Антикорупционната комисия

Парламентът прие бюджетите на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупция за ...

Ден по-рано - на 2 октомври, с решение в същия дух излиза и Разградският окръжен съд. Той пък прекратява дело за конфискация на имоти за 349 616,06 лв. На 30 октомври друг състав на разградския съд също слага точка на процес за отнемане на имущество на обща стойност от 285 291,87лв. Тенденцията се задържа - на 8 ноември същото се случва и с дело за конфискация на имоти в размер на 244 308,77лв., пак в Разград.

Едно от първите прекратени дела от тази поредица е от септември. То е във Варненския окръжен съд и е за имущество за 10 450 656,87 лв.

Основанието е, че КПКОНПИ може да провери защо има несъответствие между доходи и имущество за 1 година и да удължи срока с още половин година, но след това, в рамките на 3 месеца, трябва да внесе иск в съда. Ако не направи така, основанието да се отнема имущество пада.

Казусът стига и до Върховния касационен съд, който на 18 юли тази година образува тълкувателно дело. Всъщност прекратяването на делата нараства лавинообразно след това. До него се стига, защото се оказва, че не всички върховни съдии са на едно мнение. Според няколко съдебни състава на оглавявания от Лозан Панов ВКС неспазването на сроковете "не представлява абсолютна процесуална пречка за възникване на правото на иск на комисията". През февруари догодина обаче ще стане ясно дали това мнение ще се превърне в тълкувателно решение - тогава ще се проведе Общо събрание на ВКС.

Данъчен е хванат с подкуп от 15 000 лева

Служител на НАП е заловен в момента на получаване на подкуп от 15 хил. лева. Това каза административният ръководител на Софийска градск...

Отделно трябва да излезе и тълкуване дали при прекратено наказателно производство може да се внася иск. Ако се окаже, че не може, това също ще значи проблем за много дела. Такъв е случаят с Георги Вълев от "Килърите" - КПКОНПИ внася иск 7 години след приключване на проверката и на първа инстанция, във Велико Търново, искът е отхвърлен.

Към момента КПКОНПИ води 315 дела за отнемане на незаконно придобито имущество - по закона, отменен в началото на 2018 година, и 500 по закона, отменен през 2012 година. Досега, откакто съществува (от 2006 година насам), комисията е конфискувала активи за малко над 121 млн. лева.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално