В следващия месец ВКС трябва да определи съдбата на Александър Томов

2058
В следващия месец ВКС трябва да определи съдбата на Александър Томов
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе в срок с решение по делото срещу Александър Томов и още трима за длъжностно присвояване в особено големи размери. Срокът е едномесечен и е инструктивен, предаде БГНЕС.

Делото освен срещу Томов - бивш председател на Надзорния съвет и изпълнителен директор на ПФК „ЦСКА” АД и бивш главен изпълнителен директор на „Кремиковци” АД е и срещу Александър Гарибов – бивш изпълнителен директор на ПФК „ЦСКА” АД, Иван Иванов – бивш член на Управителния съвет на „Кремиковци” АД, и Божко Бонев - пълномощник на Томов и Иванов във връзка с представителство на „Кремиковци” АД относно сключване на определени сделки.

Още една инстанция и Александър Томов ще бъде окончателно оправдан

Само още една инстанция остана на бившия „благодетел“ на ЦСКА Александър Томов, за да бъде окончателно оправдан за източван...

Самият Томов и останалите подсъдими се явиха пред върховните съдии днес (22 февруари) и поискаха да бъде потвърдена оправдателната присъда. „Имам много какво да кажа, но като завърши процесът окончателно. Само ще цитирам едно изречение от присъдата, която постанови апелативния съд, че ако прокуратурата беше взела предвид документите, които се намират в папките на фаза досъдебно производство такъв процес въобще не е трябвало да има. Мисля, че с това е казано всичко”, заяви той и днес пред журналисти. „Аз имам абсолютни доказателства за политическа палка - диригентска зад този процес, ще ги кажа когато завърши окончателно делото. Казал съм кои са, но това са недопустими в една нормална европейска държава практики. И съжалявам, че ще кажа имена. В това са замесени лицето Георги Първанов – тогава президент на страната и хора в кабинета на Станишев. Тоест лица, които са имали определен интерес, какъв точно интерес, как , кога, нека да завърши процесът. Не бива всичко да изказваме на един път, но със сигурност мога да кажа, че това е недопустимо въобще като практика”, заяви той и посочи че последствията от това вмешателство е изгонването на трима милиардери инвеститори от страната и ги изброи поименно.

Делото е на вниманието на върховните съдии след протест на прокуратурата срещу оправдателните присъди. На 11.11.2015 г. Софийският апелативен съд (САС) взе решение, с което потвърди присъдата от 17.02.2014 г. на Софийския градски съд (СГС). Градският съд призна подсъдимите за невиновни и ги оправда. Според прокуратурата обаче има допуснати съществени процесуални нарушения и нарушения на материалния закон при оправдателната присъда. Обвинението иска да се отмени решението на Софийския апелативен съд и делото да се върне за ново разглеждане от въззивната инстанция.

Делото срещу Томов е още от 2009 г., като в началото на 2011 г. друг състав на СГС осъди Томов на 9 години затвор. Софийският апелативен съд обаче отмени присъдата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com