ВСС отстрани още един съдия заради случая "Пенгезов"

15999
ВСС отстрани още един съдия заради случая "Пенгезов"
Снимка: БГНЕС

Новият обвиняем по делото срещу Веселин Пенгезов - Владимир Димитров, е отстранен от длъжност до прекратяване на наказателното производство срещу него. Това реши днес на редовното си заседание Висшият съдебен съвет днес, съобщи БГНЕС.

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искането за отстраняване от длъжност. Досега Владимир Димитров бе зам.-председател на военно-апелативния съд. В сряда стана ясно, че той е подал оставка от системата, която ВСС не гласува.

Обвиненията срещу Пенгезов претърпяха корекция

Прокуратурата коригира обвинението срещу Веселин Пенгезов. Това каза самият той. Отстраненият председател на Софийския апелативен съд ...

Веселин Пенгезов, заедно с Петър Петков, Мария Дивизиева и Владимир Димитров са обвинени за злоупотреби с пари за информационна стратегия по ОПАК. Проектът е бил изпълнен в периода 2008 - 2010 г. До 2009 г. председател на ВАП е Веселин Пенгезов, избран след това за ръководител на Софийския апелативен съд. Разследването по случая се води от 2010г.

През април Пенгезов и Петков, който бе председател на Военно-апелативния съд, получиха обвинения, а през май ВСС ги отстрани от длъжност. Според информацията по случая Веселин Пенгезов и Петър Петков, с подкрепата на Мария Дивизиева, са сключвали договори за обществени поръчки със задни дати по проект за информационен софтуер за военните съдилища.

По предложение на ВСС днес за изпълняващ функциите "председател" на ВАП бе избран Цаньо Ангелов. Той бе одобрен със 17 гласа "за" и 1 "против".

За обвиненията, които бяха повдигнати на зам.-председателя на Военно-апелативния съд полк. Владимир Димитров, Пенгезов каза: "Вижте, те дълго време го мъчеха да каже нещо срещу нас. Той нищо не каза и накрая го привлякоха".

Пенгезов говори и за шантаж, а на въпроса как са шантажирали съдията, той отговори: Викат го няколко пъти да го разпитват, искат да каже нещо определено, той не казва…, да каже, че нещо сме фалшифицирали – документи, договори и т. н. "Във всички случаи особено прокурорът Тойчев", така Пенгезов отговори на уточнението дали Димитров е бил притискан. "Владимир Димитров беше един от основните участници в този проект, той беше председател на комисията по обществените поръчки, ако има нещо направено – той при всички случаи трябвало да бъде привлечен още април месец, защо го привличат 8 месеца след това", попита Пенгезов риторично и каза, че Димитров е бил разпитван 2-3 пъти като свидетел. Пенгезов заяви, че е сигурен, че има натиск. Бившият ръководител на САС определи самия прокурор като "много странен човек", освен това въпреки че е цивилен прокурор, продължава да се занимава с делото, което е във военна прокуратура.

Още преди да получи коригираните обвинения, Веселин Пенгезов каза, че доколкото разбрал от организираната престъпна група са отпаднали трима души – хора от администрацията на ОПАК. А за променените обвинения поиска да каже, че многоуважаваният от него главен прокурор публично обеща "да ме зарадва до 30 декември с обвинителен акт". "Вярно, че не спомена коя година, защото досъдебното производство по това дело скоро ще навърши юбилей и ще стане на 5 годинки и трябва торта, трябват свещички – дано си спази обещанието. Той в едно интервю каза, че делото срещу Веселин Пенгезов, а то не е срещу мен само, а срещу още 9 човека - ще бъде..., ще ме зарадва с обвинителен акт до 30 декември", каза Пенгезов. И както и предположи сред корекциите в обвинението са и тези, че са включени и другите лица като помагачи в неговото постановление за привличане. Пенгезов иначе е категоричен, че така за него нищо не се променя.

Преди корекцията на обвиненията от днес, Веселин Пенгезов бе привлечен като обвиняем по четири текста от Наказателния кодекс. По три от тях бе посочен като помагач на полк. Петър Петков заради проекти по ОПАК. Четвъртото обвинение на Пенгезов е за военно длъжностно престъпление, отново свързано с проекта.

Днес обвиненията си той самият ги конкретизира така: Първото е за злоупотреба със служебно положение, че не е извършил голяма обществена поръчка и са настъпили вредни последици – управляващият орган не е възстановил 400 000 лв. Второто е за присвояване на 40 000 лв. както Пенгезов обясни "на някакъв IT експерт, който не бил извършил работа, а му е платено". "Даже не му знам името", каза Пенгезов. Третото му обвинение е за измама с еврофондове. Веселин Пенгезов не се съгласи с определението, че обвиненията са прецизирани обаче. "Те не са прецизирани, то е хаос, постановлението е някакъв хаос", заяви той.

Мюсюлманско проклятие попречи на съдия да стане шеф на САС?

Публична клетва срещу изглеждащия като фаворит за нов шеф на Софийския апелативен съд Стефан Гроздевхвърлиха вчера имами, начело с бивш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com