Въпроси от отворено писмо към Бойко Борисов: Какво стана с "Осемте джуджета"?

13947
Въпроси от отворено писмо към Бойко Борисов: Какво стана с "Осемте джуджета"?
Снимка: БГНЕС

Главният герой в криминалната сага "Осемте джуджета" Илия Златанов публикува отворено писмо с 10 въпроса към премиера Бойко Борисов. С питанията той обръща внимание на липсата на каквото и да е развитие по случая.

Историята на Златанов стана публично известна след журналистическо разследване на неправителствената организация "Антикорупционен фонд", едно от чиито лица е бившият зам.-главен редактор на "Капитал" Николай Стайков. Точно по времето когато историята почна да излиза наяве, Стайков получи заплахи - ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Първа серия

Втора серия

Трета серия

Накратко - собственикът на най-голямата в България компания за производство на асансьори "Изамет" Илия Златанов разказва как чрез заплахи е бил принуждаван от бившия шеф на следствието Петьо Петров - Еврото и съпругата му Любена Петрова да прехвърли целия си бизнес. В историята се появяват имената на бившия ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек и ръководителя на Националната следствена служба Борислав Сарафов. По думите на Златанов, "Осемте джуджета" е офисът на Петров - пред ресторантапостоянно е имало патрулен полицейски автомобил, а братът на тогавашния вътрешен министър Младен Маринов бил шофьор на Петьо Еврото. Има и скандални твърдения от Златанов по адрес на сегашния главен прокурор Иван Гешев.

Последното, което Златанов казва публично засега, е, че с много усилия успял да си върне един от имотите част от бизнеса му.

Ето какво пише Златанов в писмото си:

"До г-н Министър Председателя на Република България, г-н Бойко Борисов

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми г-н Борисов, в интервюто Ви с Франкфуртер Алгемайн цайтунг, Ви бе зададен въпрос: "Има, например, един добре документиран случай, наречен на името на софийски ресторант "Осемте джуджета", който се явява място за преговори и се е стигнало до това, на собственик на българска компания, да бъде отнето имуществото, чрез една корумпирана съдебна система". "Ако някой се включва в незаконни сделки, разбира се не мога да коментирам" - казахте Вие. Затова, като български гражданин и бизнесмен, създал 300 работни места и платил над 110 млн. лв. данъци, такси и митни сборове, питам:

1. Имате ли данни за незаконни сделки, свързани с кръга "Осемте джуджета" и ако това е така, какво точно сте предприели?

2. Нека ви напомня, че ръководената от вас изпълнителна власт участваше много активно в процедурата по избор на сегашния Главен прокурор чрез писма и институционална подкрепа, докато правосъдният ви министър отказваше да издигне друга кандидатура и мълчаливо подкрепяше тази на Иван Гешев. Какво е вашето участие в този процес? Как да си обясним синхронът с действията на Любена Петрова - съпруга на Петьо Еврото от "Осемте джуджета", която ръководеше протестите в защита на единствената кандидатура за Главен прокурор?

Разследващи журналисти показаха интересни имотни сделки - твърдят, че са на жената на Петьо Еврото (ВИДЕО)

С многозначителното заглавие "Снежанка" от "Осемте джуджета" приказно забогатя в кеш и с имоти в България и Гърция", журналистическият ...

3. Знаете ли, че подобни механизми, като този в "Осемте джуджета" работят перфектно за отнемане на бизнеси у нас? Известно ли ви е, че българският бизнес се чувства застрашен?

4. Знаете ли как функционира този кръг и каква е ролята на главните участници в него, особено на онези, които са на ръководни позиции в държавните системи? Как да си обясним многократното явяване на Борислав Сарафов и Димитър Франтишек при Петьо Еврото в "Осемте джуджета", при това под осигурена охрана от патрулка на МВР пред ресторанта в тези моменти, отделно и на охранителната фирма "Делта гард?

5. Министърът ви на вътрешните работи заяви пред Цветанка Ризова в bTV, че патрулката стояла пред "Осемте джуджета", тъй като наоколо имало институции. Обръщам внимание, че институциите все още са там, но патрулки вече няма. Ще извършите ли вие проверка, след като вътрешният ви министър очевидно отказва такава? Възложихте ли проверка относно данните, че братът на бившия ви вътрешен министър е бил шофьор на Петьо Еврото докато е действащ полицай?

6. Как е възможно в държава-членка на ЕС една фирма да окупира предприятия и да има лиценз за охранителна дейност? Публично известно е, че това е положението с "Делта гард" ООД, които окупираха предприятието ми в Дупница за около три месеца, а другото в София от преди около година и все още отказват да го освободят.

Гешев с ироничен отговор за аферата "Осемте джуджета"

Иронични отговори на въпросите относно разкритията за аферата “Осемте джуджета” даде по време на изслушването си в парламен...

7. Възложихте ли проверка относно действията на Началника на РПУ- Дупница, който препятства действията на ЧСИ? Защо същият е още на същата си позиция?

8. Относно изнесените в "Осемте джуджета" данни за препятстване работата на Единния европейски номер за спешни повиквания 112, нека ви припомня, че същият е въведен като ангажимент, поет от България във връзка с присъединяването ѝ към ЕС. В рамките на съюза въвеждането му стана с Директива 2002/20/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европа и от 2008 г. телефон 112 функционира във всички държави-членки. Вероятно с изключение на случаите, в които сме потърсили спешна помощ Ние, жертвите на "Осемте Джуджета". Възложихте ли вие проверка или да се обърнем за такава към съответните европейски институции?

9. Възложихте ли проверка във връзка със сигналите за заплаха срещу адвоката ми и срещу журналиста, който публикува фактите по случая "Осемте джуджета"?

10. Считате ли, че е безопасно за гражданин, разкрил публично схема като "Осемте Джуджета" да живее и работи в България?

 Илия Златанов"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com