Разследване на НПО: За конфискувани милиони и как търсещ правосъдие бяга от страх за живота си (ВИДЕО)

13123
Разследване на НПО: За конфискувани милиони и как търсещ правосъдие бяга от страх за живота си (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Вече измина почти година след ареста на бившия съпруг на известната телевизионна водеща Радост Драганова – Явор. Той беше задържан като лидер на престъпна група от петима души за изнудване и пране на пари, а жертвата, според прокуратурата, е ... Илия Златанов, т.е. баща му.

Илия Златанов е човекът, който е и де факто едно от лицата на Българската асансьорна асоциация (БАА). Той е създателят на най-големия производител на асансьори в страната - "Изамет". И точно на тази история е посветено новото разследване на неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ).

АКФ разказва, че "точно преди година" на Златанов е предложена помощ от "влиятелни хора". Направена е среща в ресторант "Осемте джуджета", а срещата е с адвокат Петър Петров, по-известен като бившия следовател Петьо Еврото. Той стана знакова фигура заради процеса "Цонев, Сантиров, Попов", в който обвиненията катастрофираха в съда – срещу бившия министър Николай Цонев и срещу съдия Петър Сантиров, като и Цонев, и Сантиров осъдиха държавното обвинение за обезщетения.

В разследването си АКФ казва следното: "Според твърденията на Златанов, на срещата в ресторант "Осемте джуджета“ адвокат Петров обещава да съдейства за бърза намеса на прокуратурата срещу противниците му в конфликта за контрола над семейния бизнес. Срещу тази помощ Петров поисква половината от възстановенитеактиви на фирмата "Изамет".

На 3 юли, 2019 година Илия Златанов наистина подава пореден сигнал до прокуратурата и още на следващия ден той е разпитан. Само две седмици по-късно, на 19 юли, прокуратурата информира медиите за повдигането на обвинения срещу шест лица – сред които сина, дъщерята и бившата жена на Златанов - за изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери. От трезори на съпругата на Златанов и сина му са иззети 565 хиляди евро и 35 килограма злато на стойност над 4 милиона лева.

Според АКФ, всичко това "изглежда не идва безплатно". "Ден преди изземването, в офиса на препоръчани от Петров адвокати, Илия Златанов подписва запис на заповед за близо 3 милиона лева. Парите се дължат на Любена Петрова, съпругата на Петьо Петров. На основание записа на заповед са запорирани и останалите му активи - фирмени дялове, недвижими имоти, автомобили и банкови сметки. По документи иззетото от трезори злато за над 4 милиона лева е върнато на Илия Златанов. Неговият разказ обаче е по-друг: според него златото изчезва в багажника на колата на Любена Петрова, още на паркинга на Специализирана прокуратура. След нови срещи и заплахи, включително за живота му и този на сина му, който е на хемодиализа и с мярка за неотклонение "задържане под стража", Златанов подписва всичко, което искат от него, и спешно заминава в чужбина. В момента Златанов се намира в държава, която не иска да обяви публично, и подготвя сигнали до европейски институции за това, което му се е случило", гласи разследването на АКФ.

"Юридическият прочит на предоставената на АКФ документация показва сериозни индикатори и съмнения относно адекватната и обективна реакция на прокуратурата в целия казус. Въпросът е защо прокуратурата се активизира именно след намесата на адвокат Петьо Петров?", казват от правния отдел на АКФ.

За разследването на АКФ се съгласява на коментар само единият от адвокатите на Златанов, препоръчани от Петьо Петров. "В уговорения ден за среща обаче, адвокатът не се яви в нашия офис и спря да вдига телефона си", казва разследващият журналист Николай Стайков от екипа на АКФ. Стайков е бивш зам.-главен редактор на "Капитал". "Няма отговор нито от другия адвокат, нито от бившия следовател и настоящ адвокат Петьо Петров на публично обявения му телефон. От Специализирана прокуратура също отказват коментар", уточняват от АКФ.

От правния екип на АКФ заявяват, че подготвят сигнал до прокуратурата с искане за задълбочена, обстойна и независима проверка на изнесената информация по казуса "Изамет".

Припомняме, че в края на миналата седмица АКФ съобщи, че срещу Николай Стайков е имало тормоз – по телефон, хвърляни били и яйца по прозорците на жилището му. Засега полицията и прокуратурата не са съобщили дали са хванали извършителите.

Заглавна снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com