Разследващи журналисти разказват за нова връзка към Пеевски по сагата "Осемте джуджета"

45641
Разследващи журналисти разказват за нова връзка към Пеевски по сагата "Осемте джуджета"
Снимка: БГНЕС

"Успях да си върна едно от предприятията в Дупница с много усилия и помощ. Полицията съдействаше активно на „Делта гард” и ни пречеше да влезем със съдия-изпълнител в собствения си имот. Лично шефът на РПУ Дупница беше застанал като Матросов на амбразурата". Това разказва Илия Златанов, основател на най-голямата компания за производство на асансьори "Изамет”, пред журналистическия проект Bird.bg. Зад проекта стоят журналистите Атанас Чобанов и Димитър Стоянов, които са лица и на сайта за разследваща журналистика "Биволъ".

Припомняме, че Златанов се превърна в главния герой в сагата "Осемте джуджета" – серията от разследващи материали на неправителствената организация Антикорупционен фонд. В тези материали беше осветена историята на бизнеса на Златанов и появата на бившия следовател Петьо Еврото в него, както и реакциите на Специализираната прокуратура.

Гешев с ироничен отговор за аферата "Осемте джуджета"

Иронични отговори на въпросите относно разкритията за аферата “Осемте джуджета” даде по време на изслушването си в парламен...

Сега Златанов говори какво се е случило с бизнеса му след излизането на "Осемте джуджета" на бял свят. Той е убеден, че "издевателствата" срещу бизнеса му няма да спрат и сподели, че не може да се прибере спокойно в България.

Освен това, Златанов посочи кой го е свързал с Петьо Еврото. Първото име е това на Божидар Стоицов. Той е бил охранител на Бай Миле, който преди години беше застрелян показно от убийци, маскирани като полицаи.

По-интересно е името на Иван Стаменов, който Златанов също посочи за връзка с Петьо Еврото. Стаменов се появи като име по времето на управлението на Сергей Станишев, когато Делян Пеевски беше отстранен от поста на зам.-министър на държавната политика по бедствия и аварии. Уволнението стана заради подозрения, че Пеевски е изнудвал шефа на "Булгартабак" Христо Лачев. Тогава българската прокуратура разкри мащабна контрабанда на цигари от марката "Престиж" към Близкия изток чрез офшорката "Каледон Инвест". Регистрираната в САЩ "Каледон Инвест" се водела на името на Чавдар Стоянов, приближен на Иван Стаменов Стаменов. Двамата са привлечени като обвиняеми. Стаменов дава показания пред прокурорите, че всички документи за експорта на цигарите са оформени от "Булгартабак”, но твърди, че не знаел кой е регистрирал "Каледон Инвест" и кой е нейния реален собственик.

В крайна сметка по делото не се стига до осъдителни присъди, макар държавното обвинение да изпрати запитване до САЩ заради "Каледон Инвест".

Казус: Защо ЧСИ не беше допуснат да въведе новите собственици на завод в Дупница

Началникът на полицията в Дупница се появява в асансьорния завод в града, след като частен съдебен изпълнител е поискал съдействие от М...

Още: Разследващи журналисти показаха интересни имотни сделки - твърдят, че са на жената на Петьо Еврото

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com