Задържаха 12 души за рекет, трима са обявени за общодържавно издирване

35095
Задържаха 12 души за рекет, трима са обявени за общодържавно издирване

Специализирана прокуратура повдигна обвинения на 12 лица, участвали и работили за организирана престъпна група, създадена с цел изнудване. Други трима, участвали в престъпления, свързани с групата, са обявени за общодържавно издирване, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Групата бе задържана на 16 декември 2013 г. при специализирана операция на МВР под ръководството и надзора на Апелативна специализирана прокуратура и Специализирана прокуратура.

Надзирател е задържан за разпространение на наркотици

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че в рамките на операция на "Национална полиция" е задържан служител на ГД "Изпълнен...

Сред задържаните на 11 лица са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, а на едно – за престъпление по поръчение на ОПГ.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2009 г. до март 2013 г. на територията на областите Ямбол, Бургас и Хасково.Тя е организирана и ръководена от Камен Желев - неофициален управител на финансова къща „Кредилайн“ ООД, която е предоставяла кредити на граждани от различни краища на страната. Впоследствие, на кредитополучателите, които са просрочвали месечните си вноски, силоваците в групата са прилагали брутални методи за принуда, заплахи с физическа саморазправа, побой, психически тормоз. Сред задържаните рекетьори има участници в бургаската групировка, по-известна като „групата на Рижите“.

Всъщност Камен Желев не се е водел управител на регистрираната в София финансовата къща, тъй като е осъждан и изтърпява условно наказание за лихварство. Официално Желев е работил във фирмата на трудов договор.

Дружеството „Кредилайн“ ООД е законно регистрирано, но не всички отпускани от него кредити са били завеждани в кредитния регистър, както е по закон.

Стрелба в столичния "Младост", ранен бе криминално проявен

39-годишен мъж беше прострелян тази вечер в столичния квартал „Младост”. Ранен е в ръката, няма опасност за живота му. Стр...

По предварителни данни месечният оборот на лихвите по отпуснатите кредити от финансовата къща е достигал 1 милион лева.

При извършените претърсвания на жилища, офиси и автомобили, както обиски на лица, са открити и иззети ножове, бухалки, пистолет и палки. Разпитани са около 80 пострадали от престъпления на групата, 40 от които – пред съдия.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на 10 от обвинените е наложено прокурорско задържане до 72 часа (останалите 2-ма са в ареста по други досъдебни производства). Предстои внасяне на искане в Специализирания наказателен съд за налагане на постоянна мярка за „задържане под стража“ за 10-имата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com