Задържаният по искане от Австрия Иван Димов: Не зная за какво ме търсят, това е пълно безумие

9622
Задържаният по искане от Австрия Иван Димов: Не зная за какво ме търсят, това е пълно безумие
Снимка: МЕЖДУНАРОДЕН АБРИТРАЖЕН СЪД ПРИ АЛИАНС ЗА ПРАВНО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ

В издадената от Австрия европейска заповед за арест на името на бившия депутат от СДС, шеф на Окръжния съд в Сливен и член на ВСС Иван Димов се съдържало само обвинението в пране на 170 000 евро, но липсвали важни данни като време и място на извършването на престъплението, предаде 24 часа. „Хаотично са нахвърляни банкови сметки и имена на хора и фирми, които са извършвали преводи. Цитирани са и членове от австрийския наказателен кодекс, които не сме длъжни да познаваме“, изброи недостатъците на заповедта за задържане пред Окръжния съд в Пловдив единият от адвокатите на Димов – Красимир Елдъров.

„Парите са преведени от мой клиент в банкова сметка, разкрита от мен като адвокат. Как бих могъл да зная какви ги е вършил в Австрия? Не съм стъпвал в тази държава от поне 3 години. Не зная за какво ме търсят и не мога да се защитавам, това е пълно безумие“, заяви самият Димов пред магистратите, които трябваше да решат дали да уважат искането за екстрадиция. „В заповедта за арест липсват и задължителните по закон гаранции, че търсеният ще бъде върнат у нас, ако бъде осъден в Австрия“, изтъкна и прокурорът по делото Галина Андреева.

Пловдивският окръжен съд отказа да изпълни европейска заповед за екстрадиция

Тошко Тодоров- Машора от карловското село Столетово няма да бъде екстрадиран в Гърция, реши днес състав на Окръжен съд- Пловдив. Мъжът ...

„Не ми трябват никакви гаранции, не съм извършил никакво престъпление“, реагира в този момент Димов. Той не искаше да се възползва и от принципа на особеността при екстрадирането, който гласи, че ако бъде предаден на чуждата държава, може да бъде съден там само престъплението в заповедта, но не и за други. В крайна сметка обаче се съгласи по настояване на другия си защитник – бившия вътрешен министър Емануил Йорданов.

Така съдът в Пловдив ще изиска от прокуратурата в Австрия всички липсващи в документа данни и гаранции, въпреки че Иван Димов възрази и на това. „Не им давайте възможност да коригират тази некадърно написана заповед“, апелира той. Отговор от прокуратурата в Австрия ще се очаква в кратък срок – до 20 февруари.

Димов възрази срещу това отлагане, защото е в ареста. „Задържан съм без обвинение, не мога повече да стоя там, имам семейство и клиенти и съм утвърдено име в юридическите среди“, каза той. Съдът обаче обясни, че няма как да се произнесе по мярката му за неотклонение. За нея предстои заседание в Апелативния съд в Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com