Заради починало бебе, роми пробвали саморазправа в болницата в Асеновград

9385
Заради починало бебе, роми пробвали саморазправа в болницата в Асеновград
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Четиримесечно бебе почина в МБАЛ-Асеновград. Малко след това, група роми окупирали входа на детското отделение и буйствали в коридора, разказват медици. Счупили са едно от стъклата на металната врата, която винаги е заключена. Дежурният екип се е уплашил от случващото се и се е наложило да повика охраната на здравното заведние, с цел да се предотврати по-сериозен инцидент.

Малкият пациент е бил приет в детското отделение на асеновградското лечебно заведение преди около седмица с диагноза двустранна бронхопневмония. Бебето е лежало в болницата в продължение на пет дни, заедно със своята майка, която имала още три деца. Проведено му е лечение, след което състоянието му слабо се е подобрило.

Парламентът не прие идеята за задължителна охрана в клиниките

Народното събрание отхвърли предложението на БСП да има охрана във всяка болница, която да гарантира, че лекари и пациенти няма да став...

Вечерта на 31.10.17 г. бебето отново вдигнало висока температура, но въпреки усилията на дежурния екип, то издъхнало на сутринта. Четиримесечното дете наскоро е било лекувано многократно заради бронхопневмония и ларинготрахеит, каза управителят на МБАЛ-Асеновград доктор Иван Червенков. Той подчерта, че здравословното състояние на бебето е било тежко, а и майката не е изпълнявала лекарските указания. По думите на Червенков, тя излизала навън с детето си, което допълнително е влошило състоянието му. Многократните излизания на майката навън са довели до срив в имунната система на четиримесечното бебе, според лекарите. Освен това, вместо да стои в болницата, за да е под непрекъснато лекарско наблюдение, майката дори се прибирала у дома при останалите деца. Специалистите казват, че това поведение на родителката е било рисково и то също е оказало влияние върху фаталния изход на ситуацията.

За да бъде уточнена причина за смъртта на малкото дете, по случая вече тече вътрешна проверка, като документацията е изпратена в Регионална здравна инспекция-Пловдив.

Междувременно, днес стана ясно, че вече месец в асеновградската болница функционира система за реакция при инцидент. При евентуална заплаха, от страна на пациент, лекарският екип може да позвъни на денонощна телефонна линия, чрез която се свързва с дежурен прокурор. "Горещият телефон може да се ползва не само при физическа саморазправа, а и за словесни обиди, отправени към медиците", обясни доктор Иван Червенков. МБАЛ-Асеновград разполага и с паник-бутон, а 16 камери наблюдават случващото се по болничните коридори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

АПИ трябва да плати солидно обезщетение за смърт при потопа в село Бисер

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com