Митологичното геройство на Древна Гърция оживява

22729
Митологичното геройство на Древна Гърция оживява

Необикновена и своеобразна енциклопедия – и то не само митологична, а такава, която предлага знания от всички области на живота и от всички науки – ни предлага първият том на „Старогръцки митове и легенди”. Автор на книгата е обичаният български фантаст, киновед и журналист Петър Кърджилов, който ни изкушава с нов и увлекателно описан преговор на най-известните легенди, родени на Стария континент. Изданието ще дебютира на 1-ви юни на щанда на ИК "Изток-Запад" на Пролетния базар на книгата, а от 4 юни ще е на целия книжен пазар.

Древногръцката митология не само е най-добре засвидетелстваната и популярна митологическа система в Европа, но е и богат архив от древни, но актуални и днес архетипи. В нея се съдържат множество разкази за живота и подвизите на редица герои и богове, като самата гръцка религия няма свещени книги, което й позволява да възприема или адаптира и чужди божества в наситения си пантеон. Тези легенди са съставени от голям брой разкази, които обясняват произхода на света. Освен това те ни разкриват детайли от живота и приключенията на изключително разнообразие от образи... Разбира се, при тази невероятна и разнородна вселена няма как да не се стигне до нескончаемо експлоатиране на въпросните митове, затова и авторът Петър Кърджилов решава да предложи един истински, интелигентен и консистентно изграден поглед към Древна Гърция – при това така, че творбата му едновременно да отдаде почит на отколешното културно наследство, но и да заслужи уважението на съвременния и по презумпция достатъчно образован читател.

Прекрасният и увличащ стил на Кърджилов веднага ни потапя в „Старогръцки митове и легенди” – един хипнотизиращ и ярък свят, който сякаш те омагьосва завинаги. Книгата впечатлява и с находчивия си формат: след всеки преразказ на прочут старогръцки мит следват справки, в които се говори достъпно за сложни неща. Структурата на „Старогръцки митове и легенди” е такава, че първата част може да се определи като увлекателната – тя е една приказка, която се възприема с лекота и възбужда интереса. След нея е информационната (речниковата) част, която допълва и дообяснява прочетеното. Данните са събирани от десетки източници – систематизирани и подредени, а краят на всяка част поднася обобщена фактология по темата.

От дете мечтая за тази книга” – споделя Кърджилов. За него тя е истинско богатство, защото олицетворява познанието; при това познание, свързано с преподаваното в училище. „Илиада”, „Одисея”, „Едип цар”, „Антигона”, „Прикованият Прометей” се изучават по литература, но в книгата няма само митология, а многобройни данни и факти от всички области на знанието – история, география, изкуство, астрономия, медицина, философия, религия, естествени науки...

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com