10 факта за вашата котка, които ще ви изненадат

13472
10 факта за вашата котка, които ще ви изненадат
Снимка: Getty Images/Guliver

Безспорно котките са животните, които са способни да разчитат човешките емоции най-добре. Но оказва се, че знаем много малко за тях.

Представяме ви 10 факта за тях, които със сигурност ще ви изненадат.

1. Колко години живеят котките?

Обикновено се твърди, че котките живеят до 10-15 години, но има много примери за котки, които са доживели до 20 и 22 години. Най-старата котка е Creme Puff от Остин, САЩ. Живяла е от 1967 до 2005 г. и е починала на 38-годишна възраст. Може би собствениците й са знаели каква е тайна на нейното дълголетието, тъй като предишната им котка е живяла 34 години.

2. Вашата котка може да е алергична към вас

Алергията при котките е доста често срещано явление и мнозина погрешно вярват, че източникът е животинската козина. Истинският алерген е протеин, който се намира в слюнката, урината и козината, която котките често облизват.

Но малко хора знаят, че ситуацията може да бъде абсолютно идентична и котките могат да бъдат алергични към частици от кожата на собствениците си.

3. Котките мъркат с причина

Мислите, че котката ви изразява задоволството си по този начин. Но всъщност котките мъркат, когато са притеснени, уплашени или когато огладнеят, за да припомнят на стопанина си, че е време за ядене. Съществува и хипотеза, че мъркането е естествен лечебен механизъм. Смята се, че вибрациите му са способни да подмладяват и възстановяват тъканите. Честотата на такива вибрации варира от 20 до 150 Hz, което съответства на честотите, използвани при физиотерапия.

Според някои проучвания котките обичат да ги галят, особено около устата и е по-добре да не докосвате опашката им.

4. Повечето котки са с непоносимост към лактоза

Забравете твърдението, че кравето мляко е най-доброто за котките, тъй като повечето от тях са с непоносимост към лактоза. Това се дължи на факта, че тялото на животното не е в състояние да разгражда млякото до прости захари, които впоследствие трябва да се абсорбират в кръвта. В резултат на това бактериите от млякото причиняват ферментация, което води до газове, подуване на корема и диария. Ако храните котката си със специални храни, тогава няма нужда от мляко.

5. Котките не обичат сладко

Сигурно сте забелязали, че котката ви е напълно безразлична към сладкото и никога не би откраднала от бисквитите или бонбоните ви. Просто котките не обичат сладки храни. Те нямат рецептори, които реагират на сладък вкус.

Ако вашата котка яде сладолед или кондензирано мляко с удоволствие, в случая тя е привлечена от високото съдържание на мазнини, а не от захарта.

Котка задържа скоростен влак в Лондон

Високоскоростният влак от Лондон до Манчестър не е успял да тръгне навреме заради котка, която отказвала да слезе от покрива на влака, ...

6. Котките си ближат козината, защото са спретнати и чисти

Да, те могат да прекарват часове в близане на козината си, за да я  поддържат блестяща и чиста, но това също така това им помага за регулиране на телесната температура. Въпреки дебелата козина, потните жлези на котките се намират само на лапите им и през горещите месеци те се изпотяват. 

7. Мустаците на котките служат като "навигатор"

Благодарение на мустаците си котката може да се ориентира дори в абсолютен мрак. Тя чувства, че въздухът пред обектите става по-плътен и получава информация за препятствието без физически контакт с него. Също така, котката използва мустаците, за да определи дали може да се побере в определено пространство.

8. Котките се търкат в хората, за да маркират територията си

Защо котката трябва да спи в леглото ви

Голяма част от навиците на домашните любимци са трудни за обяснение. Например, котките обичат да спят до стопаните си, независимо от то...

Всъщност това е най-поразителната проява на любов. Така котката оставя аромата си върху вас, заявявайки на всички наоколо, че вие сте нейният стопанин.

9. Котките прекарват 70% от живота си в сън

Котката може да прекара в сън до 17-18 часа в денонощието. А малките котенца обикновено спят в 90% от времето. Между другото не се препоръчва да събуждате котката си, защото това може да доведе до повишена раздразнителност и възбудимост на животното.

10. Колко котенца може да роди една котка?

Обикновено котката ражда от 4 до 6 котенца, а най-големият брой, регистриран някога, е 19. И през живота си една котка може да роди до 100 котенца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко села има на дъното на язовир Огоста?

Естествена защита: Как да използвате кокосово масло върху растенията?

Перфектните палачинки: 10 трика, които е важно да знаете

Как се пише: абитурентски, абитуриентски или абитюрентски?

Кой брат на Иван Вазов загива по погрешка?

Лоша поличба: 7 неща, които не трябва да държите у дома

Убийци на бодрост: 8 храни, които ви правят уморени и сънливи

Тези зодии НЕ понасят да са в светлината на прожекторите

Късметът е по петите ви, ако номерът на вашия апартамент съдържа тези числа

Яжте това преди полет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...