Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 начина да се отървете от глада, без да навредите на тялото

18 юни 2024, 07:35 часа

Човешкото тяло е невероятно сложна система, в която всичко е свързано с всичко останало. Чрез глада тялото ни казва, че се нуждае от повече енергия, за да продължи да изпълнява функциите си нормално. Но понякога възниква объркване, поради което тълкуваме погрешно собствените си нужди: всъщност искаме да пием, а не да ядем, или „запълваме“ психологическата нужда от безопасност с храна. И понякога проблемът е неправилно съставена диета.

Как да се отървем от глада?

1. Изпийте чаша топла вода

Центровете на жаждата и ситостта са разположени един до друг в мозъка, така че понякога бъркаме желанието за пиене с желанието за ядене. Но дори и да не е така, тялото може да бъде „измамено“ с чаша вода, цикория или друга напитка: ще измиете стомашния сок и ще напълните стомаха, а хормонът на глада - грелин - ще се произвежда по-бавно,

Защо изпитваме силно чувство на глад след ядене?

2. Починете си от работа

Ако мозъкът ви работи усилено, тялото ви изразходва много глюкоза и, естествено, изисква попълване на вашите „хангари“ с шоколади и други енергийни продукти. Станете, разходете се, ако работите у дома, направете няколко физически упражнения - мозъкът ще се разсее и ще спре да вика за „помощ“.

3. Измийте зъбите си

Някои хора забелязват, че чувството на глад е най-интензивно преди лягане. но заспиването с пълен стомах не е най-добрата идея. Диетолозите дават интересен лайфхак: вместо в кухнята, отидете в банята и измийте зъбите си с ментова паста за зъби.

4. Използвайте аромати

Няколко капки етерично масло от грейпфрут, ванилия, мента или пръчка канела могат да ви освободят от глада - но само за кратък период от време.

5. Елиминирайте психологическите причини за глада

Посещенията при психолог или самоусъвършенстването често помагат на жените да намалят апетита си. Всеки знае, че хората са склонни да ядат, когато са под срес и това е вярно.

В психологията гладът се разглежда и като средство за задоволяване на социални и духовни потребности. Ако наистина нямате нужда от храна, гладът възниква в главата и става много остър. Някой вътре сякаш казва: „Яжте веднага, станете и отидете в кухнята, отворете хладилника, спешно, спешно!“ В същото време няма настоятелно къркорене в стомаха или обща слабост, която се появява при истински глад.

Дори ако послушно сложите любимите си торти в стомаха си, няма да сте доволни, тялото ви ще иска още и още.

Психологическият глад е избирателен в храната, докато нормалният здравословен апетит е по-малко капризен: когато сте наистина гладни, ще се нахвърлите дори върху ястие, което не е най-вкусното.

Ако осъзнаете, че психологическият глад ви тласка към хладилника, анализирайте точно какви чувства и емоции го провокират (вероятно изпитвате болка, страх, отегчение, тъга), след което трябва да измислите стратегия за решаване на проблема: как да премахнете психологическия „спусък“ и да затворите нуждата по друг начин? Как можете да замените кроасаните с шоколад? Направете по-малко калорично ястие или си дайте  приятна емоция: музика, йога, разговор по телефона с весел приятел.

Защо се случва да изпитваме постоянно чувство на глад?

6. Изчакайте 10 минути

Когато гладът се превърне в реакция на дразнител на нервната система, той е краткотраен: изчакайте 10 минути и си обещайте да ядете, ако наистина все още сте гладни.

7. Добавете три храни към диетата си

Лимонът, джинджифилът и канелата намаляват апетита и ви карат да се чувствате сити по-бързо при следващото хранене. Лимоновата кора съдържа полифеноли, които според резултатите от експеримент върху мишки ви помагат да отслабнете, така че все пак си струва да опитате да добавите кора към гореща вода или чай.

8. Намалете глада със салата

Наистина ли сте гладни? Направете си салата от пресни зеленчуци и билки, овкусете я със зехтин, добавете малко лимонов сок и шепа семки и яжте без угризения на съвестта - ще получите толкова много витамини!

9. Хапвайте закуски

Лекарите казват, че трябва да има пауза от 3-5 часа между храненията. Ако изпитвате желание да дъвчете нещо по-бързо, дъвчете нещо с протеини и въглехидрати: например хапнете парче сирене или кисело мляко. Можете да пиете черно кафе без добавки като захар и сироп.

10. Яжте здравословни мазнини, протеини и намалете въглехидратите.

Чувствате ли се гладни често? Променете диетата си. Трябва да съдържа протеини, които доставят енергия, без да предизвикват внезапни скокове на инсулина, и храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини (ако са в недостиг, ще ви влече повече бързите въглехидрати). Не забравяйте да ядете мазна риба, ядки, бобови растения и млечни продукти.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес