13 яки факта за мравките

62564
13 яки факта за мравките

Мравките са семейство еусоциални насекоми, които, заедно с осите и пчелите, образуват разред Ципокрили.

Мравките еволюират от подобни на осите предшественици през периода креда, преди около 140 милиона години, и се диверсифицират след разпространението на цъфтящите растения. Описани са над 12 500 от оценяваните на около 22 000 вида мравки, включително 163 вида в България.

Те се разпознават лесно по своите прегънати антени и характерната възлеста структура на тялото.

Факти за мравките

1. По света има над 12 000 вида мравки

Факти за прилепите: Каква е връзката им с коронавируса?

Прилепите са разред дребни животни от клас Бозайници. Характерно за тях е, че предните им крайници са прераснали в крила. Прилепите са ...

Диапазонът на мравките е огромен - от мравките, които тормозят вашия пикник през мравките, изграждащи подземни крепости в тропическата гора, до летящите мравки!

2. Твърди се, че мравката куршум има най-болезненото ужилване в света!

Живеейки във влажни условия в джунглата на Амазонка, ужилването им е сравнено с удар от куршум!

3. Огнените мравки причиняват щети на стойност над 3 милиарда щатски долара годишно!

Червената огнена мравка в Северна Америка може да са малки, но те имат болезнено ухапване, което причинява усещане за парене - оттук идва и името „огнена мравка“, която струва на САЩ милиони за ветеринарни и медицински сметки всяка година! Известно е също, че нанасят щети на земеделските култури.

4. Мравките са най-дълго живеещите насекоми

20 брутални факта за крокодилите

Крокодилите са водни влечуги и са едни от най-хищните животни на Земята, поради техния размер, големите мощни челюсти и агресивността. ...

За разлика от някои други насекоми, които могат да живеят само дни или дори часове, кралицата мравка от един конкретен вид - Pogonomyrmex Owyheei - може да живее до 30 години - така че внимавайте да не попаднете на нея!

5. Мравката е едно от най-силните същества в света по отношение на размера си

Една мравка може да носи 50 пъти повече от собственото си телесно тегло и дори работят заедно по няколко, за да носят по-големи предмети!

6. Мравките могат да бъдат намерени на всеки един континент, с изключение на Антарктида

Иронично наистина, когато вземете предвид името, което на английски е Ant.

21 интересни факта за слоновете

Слонът е голям бозайник от семейство Слонове , разред Хоботни. Традиционно са признати два живи вида слонове - Африканския слон и Индий...

5 съвета как да изгоните мравките от дома си

7. Мравките са социални насекоми, които живеят в колонии

Колонията, наричана още формация, е съставена от една или повече кралици за снасяне на яйца и голямо количество женски „работнически“ мравки, които са предани на нея, изграждат и поддържат гнездото и се грижите за младите. Мъжките мравки имат крила. Единствената им функция е да се чифтосват с кралицата.

8. Мравките нямат уши

Вместо да слушат през слуховите канали, мравките „чуват“, като усещат вибрации в земята. Специални сензори на краката и на коленете им помагат на мравките да интерпретират сигнали от заобикалящата ги среда. Те също така използват своите антени и космите по тялото си, за да чуват наоколо, докато се хранят.

9. Някои мравки нямат очи

15 факта за лъвовете, които трябва да знаете

Лъвът е едър хищник от семейство Коткови и един от четирите представители на род Пантери. С тегло, достигащо до 250 килограма, той се н...

Мравките без очи могат да общуват като използват своите антени!

10. Най-голямото гнездо на мравка, открито някога, е било широко над 6000 километра

Открито в Аржентина през 2000 г., великолепната колония е настанявала 33 популации от мравки, които са се слели в една гигантска суперколония с милиони гнезда и милиарди работници!

11. Мравките имат конкретна работа.

Мравките са много социални насекоми и те разделят работата между различни видове мравки във всяка колония. Кралицата или кралиците имат само една работа - да снасят яйца. Всички останали женски мравки са работници; те хранят ларвите, изнасят боклука на колонията, храната за храна и провизии или защитават гнездото. Единствената работа на мъжките мравки е да се чифтосват с кралицата.

50 интересни факта за маймуните

Маймуните са таксономичен подразред, който заедно с подразред Полумаймуни образуват разред Примати. Към маймуните се отнасят Дългопетоп...

12. Някои мравки са бездомни.

Не всички видове мравки изграждат гнезда. Група от около 200 вида, известни като армейски мравки, имат две фази от живота си: номадски и стационарни. По време на номадската фаза на колонията мравките пътуват по цял ден, атакувайки други колонии и насекоми, които срещат за храна. През нощта те изграждат временно гнездо и продължават да се движат на следващата сутрин. Единственият път, когато спират да пътуват, е по време на неподвижната фаза, когато кралицата снася яйца и колонията чака да се излюпят. През това време работниците мравки правят гнездо от собствените си тела, за да защитят кралицата, храната и яйцата.

13. Мравките могат да станат зомбита.

Може би в най-странният мравуняк, има вид гъбички, които заразяват мравките и поемат контрол над телата им. Гъбичката намира своя път под екзоскелета на мравката и започва да консумира мека тъкан. Малко след това по неизвестни механизми кара мравката да напусне колонията си. След това мравката намира лист, ухапва го с „хватка на смъртта“ и умира. Няколко дни по-късно гъбата освобождава спори, за да заразят повече мравки. Някои видове мравки се научиха да разпознават заразени съседни колонии и бягат надалеч, за да защитят останалата част от колонията.

източник: www.pestworld.org

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com