3 начина за възстановяване на семейната близост

2376
3 начина за възстановяване на семейната близост
Снимка: iStock

Психолози споделят, че много хора идват на терапия, притеснени от разрив, който се е появил между тях и член на семейството им. Те могат да казват неща като:

- "Не съм говорил с брат си от години. Дори не знам откъде да започна, за да се опитам да възстановя връзката".

- "Със сестра ми бяхме толкова близки, но сега почти не си говорим. Толкова много ми липсва, но не знам как да преодолея пропастта между нас."

- "Имам чувството, че между нас има толкова много история, и не знам дали някога ще можем да се върнем там, където бяхме."

Семейните отношения могат да бъдат сложни. Определени обстоятелства, понякога далеч извън нашия собствен контрол, могат да станат причина да се отдалечим един от друг. Въпреки това, с усилия и постоянство често е възможно да се възстановят тези отношения и да се изградят нови връзки.

Какво да правим, когато сме заобиколени с досадни роднини?

Ако чувствате, че пропаст разделя вас и определен роднина, ето три начина да започнете да възстановявате връзката си.

1. ЗАПОЧНЕТЕ С ИЗВИНЕНИЕ

Ако между вас и близък член на семейството е имало разрив, важно е да признаете всяка роля, която може да сте изиграли в ситуацията. Независимо дали става въпрос за конкретно действие или за модел на поведение, поемането на отговорност за ролята ви в конфликта може да бъде мощна първа стъпка към помирението.

Когато се извинявате, е важно да бъдете искрени и да избягвате да се оправдавате или извинявате. Съсредоточете се върху признаването на причинената болка и изразяването на съжаление за действията си. Важно е да запомните, че след определен момент няма значение кой е бил прав или кой поема вината, стига и двамата да решите да оставите горчивината зад гърба си. 

Семейна хармония по време на карантина

2. СЪСРЕДОТОЧЕТЕ СЕ ВЪРХУ НАСТОЯЩЕТО И БЪДЕЩЕТО

Макар че е важно да признаете миналите болки и конфликти, зациклянето върху тези проблеми може да ви попречи да продължите напред и да възстановите връзката си. Вместо това се опитайте да се съсредоточите върху настоящето и бъдещето.

Започнете, като намерите общ език с члена на семейството си. Това може да са общи интереси, ценности или опит. Положете усилия да прекарвате време заедно и да се занимавате с дейности, които и двамата харесвате.

Това може да помогне за създаването на нови положителни спомени и асоциации, които да помогнат и на двамата да преодолеете старата рана. Също така е важно да бъдете търпеливи и реалистични. Възстановяването на връзката отнема време и по пътя може да има неуспехи. Не забравяйте, че напредъкът често е бавен и постепенен. Съсредоточете се върху малки стъпки към възстановяване на връзката.

4 зодии, които нямат добра връзка с родителите си

3. ПОТЪРСЕТЕ ПОМОЩ, АКО Е НЕОБХОДИМО

Възстановяването на връзката с отчужден член на семейството може да бъде труден и емоционален процес. Не е проблем да потърсите подкрепа, ако се затруднявате с този процес. Терапията може да бъде полезен източник за преодоляване на трудните емоции и за разработване на стратегии за възстановяване на връзката с член на семейството.

Терапевтът може също така да ви помогне да идентифицирате всякакви модели или динамика във вашите взаимоотношения, които може да са допринесли за отчуждението, и да развиете нови умения за общуване и взаимоотношения. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com